Czekolada – dobra na kaszel, zęby … i?

Większość z nas ją uwielbia. Gdy jesteśmy dziećmi, jedlibyśmy ją w każdej postaci bez opamiętania. Jako dorośli staramy się powstrzymywać apetyt, ponieważ nadmiernie spożyta może przyczyniać się do otyłości. Znajdziemy ją w większości babeczek, ciasteczek, ciast, tortów, ale i w słonych potrawach. Uwaga, może uzależniać! Drogie Seniorki i Drodzy Seniorzy, czekolada, czyli królowa naszego podniebienia, posiada też szereg właściwości zdrowotnych. Oczywiście jedzona w umiarze! Najlepiej solo i w swojej gorzkiej postaci!

Czekolada w swoim składzie posiada 600 dobroczynnych substancji. Jedną z nich jest tryptofan, który w organizmie przekształca się w serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Jego wysoka obecność w organizmie chroni przed depresją, obniżkami nastrojów, zmęczeniem i stresem. Wysoka zawartość magnezu również przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu nerwowego. Spożywanie 3 kostek dziennie może poprawić koncentrację i pamięć.

Nazywana jest też afrodyzjakiem, ponieważ dostarcza do organizmu glukozy, kofeiny, teobrominy oraz fenyloetyloaminy (tzw. hormon miłości). Te substancje z kolei podnoszą ciśnienie krwi, pobudzają organizm i poprawią koncentrację. Wysoki poziom polifenoli korzystnie wpływa na układ krwionośny i obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Czekolada niesie wspaniałe korzyści dla serca! Jej dobroczynnie działające składniki uelastyczniają naczynia krwionośne, co zapobiega np. zatorom. Zawarta w gorzkiej czekoladzie glukoza obniża poziom cukru we krwi i wpływa pozytywnie na indeks glikemiczny.

Nasze babcie i mamy straszyły nas, gdy byliśmy dziećmi, że jeśli zjemy za dużo czekolady to wypadną nam zęby! Okazuje się jednak, że nie jest to do końca prawdziwe. Najnowsze badania dowodzą, że czekolada chroni przed próchnicą, ponieważ zawiera taniny, a te prawdopodobnie utrudniają odkładanie się kamienia nazębnego. Mleko, które znajduje się w czekoladzie mlecznej oraz kwas szczawiowy wykazują dobroczynne działanie na nasze uzębienie.

Codzienne spożywanie batonika z ciemnej czekolady może przynieść ulgę osobom borykającym się z przewlekłym kaszlem – mówi prof. Alyn Morice z Cough Clinc przy Uniwersytecie w Hull. Teobromina znajdująca się w ziarnach kakaowca wykazuje skuteczne działanie na nerw błędy, tym samym, blokuje odruch kaszlu. Jednak nie jest to efekt długotrwały. Po przerwaniu „czekoladowego leczenia” kaszel może niestety powrócić. Niemniej jednak, dlaczego by nie spróbować?

Pamiętajcie, że czekolada wykazuje dobroczynne działanie tylko, gdy jest jedzona z umiarem, a o jej kaloryczności decydują dodatki oraz zawartość miazgi kakaowej. Najbardziej kaloryczna jest biała czekolada, a jeszcze bardziej ta wzbogacona orzeszkami, rodzynkami, toffi, ciasteczkami itd. Uważajcie też na zawartość oleju palmowego! Najlepiej, żeby w ogóle nie było go w składzie!