Właściwości lecznicze buraka są znane od pokoleń. Nie tylko ma działanie antynowotworowe, obniżające ciśnienie, witalizujące, ale i spowalnia proces starzenia. Jest źródłem wielu cennych witamin i może uchronić nas przed zimowymi chorobami.
Burak to zdecydowany król nadchodzącego miesiąca. Pojawia się prawie zawsze na stole w najważniejszym dniu roku dla katolików. Większość Polaków nie wyobraża sobie Wigilii bez barszczu czerwonego, a sama tradycja tej zupy sięga – co można odnotować przy lekturze Żywota Człowieka Poczciwego Mikołaja Reja – aż do XVI wieku. Barszcz podawany 24-tego grudnia różni się jednak od tego klasycznego. Przede wszystkim jest to zupa postna, a więc bezmięsna. Zdecydowaną rolę odgrywają w niej buraki.
I bardzo dobrze! Buraki zdrowotnie mogą zdziałać cuda. Swój kolor zawdzięczają barwnikowi zwanemu betaniną, która sprawnie przechodzi z układu pokarmowego do krwi, dzięki czemu jest silnym antyoksydantem i walczy w wolnymi rodnikami. Oczyszczenie organizmu ze szkodliwych substancji odkwasza go, co wspomaga również proces odchudzania. Jak podaje World’s Healthiest Food:
Obecność (…) [betainy] w naszej diecie wiąże się z niższym poziomem kilku markerów stanu zapalnego, w tym białka reaktywnego C, interleukiny-6 i czynnika martwicy nowotworów alfa.
Jako grupa, cząsteczki przeciwzapalne znajdujące się w burakach przynoszą korzyści dla układu sercowo-naczyniowego, co widać w badaniach prowadzonych na dużą skalę, jak również przeciwzapalne korzyści dla innych układów organizmu.
Burak zapobiega więc też zmianom miażdżycowym i łagodzi wszelkie infekcje. Dzieje się tak dlatego, że posiada właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Dlatego w okresie jesienno-zimowym powinniśmy jak najczęściej włączać buraka do naszej diety. To warzywo naprawdę może uchronić nas przed cieknącym nosem i atakami kaszlu.
Buraki zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego, a regularne picie soku z kwaszonego buraka może – jak udowadniają badania naukowe Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW – zapobiegać zachorowaniu na raka żołądka lub opóźnić jego rozwój.
Dobrym argumentem dla włączenia buraka do diety są również składniki mineralne, w które jest bogaty. Należą do nich magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor, witaminy z grupy B i inne takie jak C, A, E, K, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy. Burak może więc zastąpić wiele suplementów diety, które przyjmowane w nadmiernych ilościach mogą wyrządzić szkody w naszym organizmie.
Źródła:
https://polish.mercola.com/sites/articles/archive/2017/12/18/wlasciwosci-zdrowotne-burakow.aspx
https://biotechnologia.pl/informacje/zakochaj-sie-w-buraku-cwiklowym,15038