Zgaga daje nieprzyjemne objawy – najczęściej jest to uczucie pieczenia w mostku odczuwane po spożyciu posiłku. Niestrawność pojawia się po zjedzeniu tłustego i obfitego dania, a nawet po słodyczach lub owocach. Jak można jej uniknąć i co zrobić, gdy się pojawia?
Jaki jest mechanizm powstawania zgagi?
Zgaga powstaje w wyniku przemieszczania się niewielkiej ilości treści żołądkowej w przeciwnym kierunku, czyli do przełyku. Najczęściej występuje po posiłku lub podczas snu. Towarzyszą temu nieprzyjemne objawy pieczenia na wysokości mostka. Osoba ze zgagą odczuwa też gorzki posmak w ustach. Refluks, czyli cofanie się zawartości układu pokarmowego związane jest z osłabioną pracą mięśnia zwieracza przełyku. Czasami zgaga nasila się po obfitym posiłku, po wypiciu alkoholu lub mocnej kawy. Refluksowi sprzyja długie pozostawanie w pochylonej pozycji lub leżenie po jedzeniu.
Kto jest narażony na wystąpienie zgagi?
Czynniki zwiększające prawdopodobieństwo wystąpienia zgagi to m.in. nadwaga, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, siedzący tryb życia oraz noszenie odzieży mocno opinającej brzuch. Może być to także wynikiem zmian hormonalnych towarzyszących ciąży. Często osoby borykają się ze zgagą na skutek popełnianych błędów żywieniowych. Refluks bywa też efektem poważniejszych problemów zdrowotnych takich jak choroba wrzodowa żołądka. Dlatego z całą pewnością nie należy go lekceważyć.
Środki na zgagę dostępne bez recepty
Czasami warto sięgnąć po leki na nadkwasotę i zgagę, które doraźnie pomagają zwalczyć nieprzyjemne objawy. Doskonale sprawdzają się w sytuacji, gdy powodem zgagi jest np. zjedzenie pikantnego i tłustego posiłku. Podstawowymi składnikami skutecznych leków na zgagę są alginian sodu, famotydyna, węglan wapnia, węglan magnezu, wodorotlenek sodu lub magnezu, fosforan glinu.
Preparaty mają postać tabletek do ssania lub żucia oraz mleczek. Zobojętniają kwas żołądkowy i działają osłonowo na śluzówkę. Niektóre leki zobojętniające na zgagę stosuje się o dowolnej porze dnia. Dlatego można po nie sięgnąć tuż po zjedzeniu posiłku. Szybko likwidują nieprzyjemne objawy, przynosząc natychmiastową ulgę. Ich działanie trwa do kilku godzin.
Dieta w przeciwdziałaniu niestrawności
Dobrym sposobem na uniknięcie zgagi jest unikanie dań, które ją powodują. U różnych ludzi mogą to być inne produkty spożywcze.
Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z ulubionych potraw, a zgaga pojawia się u Ciebie regularnie, możesz pomóc sobie, stosując inhibitory pompy protonowej rano na czczo, około pół godziny przed zjedzeniem pierwszego posiłku. Hamują one wytwarzanie soku żołądkowego, a ich działanie utrzymuje się nawet przez 24 godziny od przyjęcia porannej dawki. Leki te korzystnie działają na błonę śluzową układu pokarmowego.
Środki na zgagę dostępne bez recepty zobojętniają kwas solny, przez co zmniejszają nieprzyjemne objawy niestrawności. Przynosi to szybką ulgę w dolegliwościach i poprawia komfort osoby odczuwającej pieczenie w przełyku. Warto po nie sięgać, gdy regularnie doświadczasz refluksu.