5 zdrowych koktajli

Koktajle owocowe lub warzywne to świetny sposób na smaczny zastrzyk energii. Posiadają wiele witamin i wartości odżywczych. Najlepiej smakują, gdy robione są ze świeżych owoców. Warto wykorzystać wiosnę i lato właśnie na picie soków i koktajli oraz eksperymentowanie z ich smakiem. Dziś przygotowaliśmy zestawienie 5 różnych przepisów. Mamy nadzieję, że któryś z nich przypadnie Wam do gustu.

Koktajl truskawkowo-otrębowy

Przepis na oczyszczający i energetyzujący koktajl dietetyczki i ekspertki żywieniowej Philips, Agaty Ziemnickiej-Łask:

Składniki:

  • szklanka mleka (można użyć mleka roślinnego)
  • 2 łyżeczki płatków owsianych
  • szklanka truskawek (poza sezonem – mrożonych)
  • pół banana
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Przygotowanie:

  • Truskawki odszypułkować.
  • Banana obrać ze skórki i pokroić na dość grube plastry.
  • Wsypać wszystkie składniki do blendera i zalać mlekiem.
  • Blendować do uzyskania preferowanej konsystencji.

Orzeźwiający koktajl szpinakowo-ogórkowy

Składniki:

  • 1 pęczek szpinaku
  • 2 garści jarmużu
  • 1 zielone jabłko
  • 1 ogórek
  • 1 gruszka

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.
  • Możesz doprawić solą i dolać wody, jeśli koktajl wyjdzie za gęsty. Smacznego!

Koktajl pomidorowo-migdałowy

Składniki:

  • 6 średniej wielkości pomidorów
  • 4 niewielkie gałązki selera naciowego
  • szklanka zimnego wywaru z warzyw
  • garść obranych migdałów
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  • 6 średniej wielkości pomidorów kroimy na kawałki i rozdrabniamy w mikserze.
  • Dodajemy 4 niewielkie gałązki selera naciowego, szklankę zimnego wywaru z warzyw, garść obranych migdałów, 6 łyżek soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
  • Wszystko razem miksujemy, przecieramy przez sito i podajemy.

Koktajl z marchewki i banana

Składniki: 

  • 2 marchewki
  • 1,5 banana
  • olej – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1/2 łyżeczki
  • woda 3/4 szkl

Przygotowanie:

  • Marchew średniej wielkości oraz banana obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki
  • Wrzucamy marchewkę z bananem do blendera, dodajemy wodę zimną przegotowaną, olej i sok z cytryny, miksujemy wszystko razem. 
  • Przelewamy do szklanki i od razu podajemy.

Koktajl jagodowy

Składniki:

  • 4 łyżki jagód
  • 1 banan ok. 200 – 250 g
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml soku jabłkowego lub ananasowego

Przygotowanie:

  • Do pojemnika blendera włożyć opłukane jagody i obranego banana. Dodać jogurt oraz sok, zmiksować.

Przepisy pochodzą ze stron: kwestiasmaku.pl, gotujmy.pl oraz beszamel.pl