Koktajle owocowe lub warzywne to świetny sposób na smaczny zastrzyk energii. Posiadają wiele witamin i wartości odżywczych. Najlepiej smakują, gdy robione są ze świeżych owoców. Warto wykorzystać wiosnę i lato właśnie na picie soków i koktajli oraz eksperymentowanie z ich smakiem. Dziś przygotowaliśmy zestawienie 5 różnych przepisów. Mamy nadzieję, że któryś z nich przypadnie Wam do gustu.
Koktajl truskawkowo-otrębowy

Przepis na oczyszczający i energetyzujący koktajl dietetyczki i ekspertki żywieniowej Philips, Agaty Ziemnickiej-Łask:
Składniki:
- szklanka mleka (można użyć mleka roślinnego)
- 2 łyżeczki płatków owsianych
- szklanka truskawek (poza sezonem – mrożonych)
- pół banana
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Przygotowanie:
- Truskawki odszypułkować.
- Banana obrać ze skórki i pokroić na dość grube plastry.
- Wsypać wszystkie składniki do blendera i zalać mlekiem.
- Blendować do uzyskania preferowanej konsystencji.
Orzeźwiający koktajl szpinakowo-ogórkowy

Składniki:
- 1 pęczek szpinaku
- 2 garści jarmużu
- 1 zielone jabłko
- 1 ogórek
- 1 gruszka
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.
- Możesz doprawić solą i dolać wody, jeśli koktajl wyjdzie za gęsty. Smacznego!
Koktajl pomidorowo-migdałowy

Składniki:
- 6 średniej wielkości pomidorów
- 4 niewielkie gałązki selera naciowego
- szklanka zimnego wywaru z warzyw
- garść obranych migdałów
- 6 łyżek soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- 6 średniej wielkości pomidorów kroimy na kawałki i rozdrabniamy w mikserze.
- Dodajemy 4 niewielkie gałązki selera naciowego, szklankę zimnego wywaru z warzyw, garść obranych migdałów, 6 łyżek soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
- Wszystko razem miksujemy, przecieramy przez sito i podajemy.
Koktajl z marchewki i banana

Składniki:
- 2 marchewki
- 1,5 banana
- olej – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 1/2 łyżeczki
- woda 3/4 szkl
Przygotowanie:
- Marchew średniej wielkości oraz banana obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki
- Wrzucamy marchewkę z bananem do blendera, dodajemy wodę zimną przegotowaną, olej i sok z cytryny, miksujemy wszystko razem.
- Przelewamy do szklanki i od razu podajemy.
Koktajl jagodowy

Składniki:
- 4 łyżki jagód
- 1 banan ok. 200 – 250 g
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 ml soku jabłkowego lub ananasowego
Przygotowanie:
- Do pojemnika blendera włożyć opłukane jagody i obranego banana. Dodać jogurt oraz sok, zmiksować.
Przepisy pochodzą ze stron: kwestiasmaku.pl, gotujmy.pl oraz beszamel.pl