Domowe wypieki nie tylko na święta!

Mnogość produktów na sklepowych półkach, szeroka oferta w punktach spożywczych zachęcająca do zamówienia świątecznych potraw i wypieków sprawia, że skuszeni oszczędnością czasu i pracy kupujemy na święta „gotowce“. Nic jednak nie daje większej radości niż patrzenie na bliskich cieszących się domowym jedzeniem. A jeśli to jeszcze dania stworzone ze zdrowych, dobrze dobranych produktów, to naprawdę nie można wymarzyć sobie niczego lepszego! Jak kupować, aby cieszyć się nie tylko smakiem, ale i zdrowiem?

Jedz dobrze!

Dobrze czyli jak? Smacznie, ale niezbyt zdrowo czy może zdrowo, ale niekoniecznie smacznie? Dzisiaj już nie trzeba wybierać, bo można jeść i smacznie i zdrowo, czyli po prostu dobrze. Coraz częściej wybieramy produkty wysokiej jakości, bo to niewątpliwie inwestycja w profilaktykę zdrowotną. Równie często dbamy o zdrowsze wariacje na temat tradycyjnych potraw i zamiast kupionego białego pieczywa wolimy poświęcić trochę czasu na zrobienie domowego chleba czy innych wypieków na mące orkiszowej. To jedna z najstarszych odmian pszenicy, która posiada całą gamę zalet!

O co chodzi z tym orkiszem?

O orkiszu mówiła już wiele wieków temu Św. Hildegarda – doktor Kościoła, której propozycje życiowe mimo upływu kilkuset lat zyskują coraz większe grono zwolenników na całym świecie. W porównaniu z pszenicą, orkisz zawiera niezbędne aminokwasy, m.in. tryptofan, odpowiedzialny za pobudzenie produkcji serotoniny, działając w ten sposób harmonizująco na samopoczucie. Ponadto orkisz jest dobrym źródłem fitosteroli, białka, fosforu, magnezu, witamin z grupy B, cynku czy manganu. Istotną zaletą tej odmiany zboża jest wyjątkowo gruba skorupa otaczająca ziarno, dzięki czemu wszelkie zanieczyszczenia powietrza nie mają szansy przeniknąć do środka, a dzisiaj to naprawdę trudne, aby uchronić żywność przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Orkisz to niemodyfikowana odmiana pszenicy, co daje całkowicie naturalną i zdrową alternatywę dla choćby tradycyjnej pszenicy, której unikają już nie tylko osoby uczulone na gluten, ale wszyscy, którym zależy na dobrym zdrowiu i samopoczuciu. Należy jednak bardzo uważnie dobierać właściwe odmiany, bo tylko te prastare gwarantują prozdrowotne działanie.

Do czego ten orkisz?

Przy jakich wypiekach warto skorzystać z orkiszu? Przede wszystkim niesamowicie zdrowy jest chleb na orkiszowym zakwasie, a przepis na jego wykonanie jest powszechnie dostępny w internecie. Dużą popularnością cieszą się różnego rodzaju ciasteczka, ale również lekkie ciasta, które dzięki zawartości mąki orkiszowej są lepiej przez organizm przyswajane i nie powodują uczucia ciężkości. W każdym przypadku zamiast tradycyjnej mąki pszennej warto użyć orkiszu, który jest po prostu zdrowszy. Warto jednak wiedzieć gdzie orkisz kupować, aby mieć stuprocentową pewność, że inwestujemy w zdrowie. Jak mówi Jolanta Zajdel, prezes Polskiego Towarzystwa Przyjaciół Św. Hildegardy „przy wyborze orkiszu należy zwrócić uwagę na kilka kwestii, m.in. właściwą odmianę, która nie powinna być poddana żadnym modyfikacjom i krzyżówkom genetycznym, a do takich należą prastare Schwabenkorn, Ostro, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn czy najmniej alergizująca – Oberkulmer Rotkorn.  Coraz więcej osób rezygnuje z mąki pszennej na rzecz zdrowej alternatywy jaką jest właśnie orkisz i nawet różnica w cenie nikogo nie przeraża ani nie dziwi, bo zdrowie przecież jest największą wartością. Orkisz stanowi w medycynie Św. Hildegardy podstawowy składnik zdrowej diety, a co najciekawsze jej propozycjami interesują się dzisiaj nie tylko osoby wierzące, co świadczy wyłącznie o sile i skuteczności opracowanej przez nią ścieżki. Wróćmy więc do korzeni, a przy okazji podarujmy swoim bliskim i sobie dobre, zdrowe jedzenie“.

Przede wszystkim – zdrowia!

Od jakich słów zaczynamy świąteczne (ale przecież nie tylko) życzenia? Od zdrowia. Życzymy go sobie, swojej rodzinie, bliższym i dalszym znajomym. Może więc wybór zdrowych składników i własnoręczne wykonanie świątecznych dań będzie dla bliskich najlepszym przykładem dbania o ich zdrowie, samopoczucie i wyjątkową atmosferę przy świątecznym stole. A nadchodzący nowy rok to zawsze dobra okazja do postanowień w zakresie zmiany stylu życia i przejścia na zdrową stronę. Warto spróbować!

Więcej na https://hildegarda.edu.pl