• 25 stycznia 2025 00:46

Zdrowie na dłużej – jak oleje mogą wspierać organizm seniorów?

sty 24, 2025

Aby słowa piosenki “Wesołe jest życie staruszka” mogły mieć przełożenie na rzeczywistość, bardzo istotne jest to, aby zadbać o organizm od wewnątrz. W praktyce mowa o zdrowej, zbilansowanej diecie, w której istotne miejsce zajmują oleje. O jakich mowa i które z nich przyczyniają się do tego, że jesień życia będzie malowała się wyłącznie w kolorowych barwach? Sprawdź!

Kluczowe składniki odżywcze w jadłospisie seniorów

Dieta seniora powinna być bogata w białko. Ma ono bardzo duży wpływ na utrzymanie mięśni w dobrej kondycji, a ponadto regenerację organizmu. Nie bez znaczenia pozostają także zdrowe tłuszcze, w tym m.in. kwasy omega-3. Te stanowią wsparcie dla pracy serca, a ponadto zapewniają ochronę przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Są sprzymierzeńcem w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie i przyczyniają się do poprawy samopoczucia. 

Seniorzy nie powinni również zapominać o węglowodanach – warto, aby pochodziły one z produktów pełnoziarnistych. Te korzystnie wpływają na układ pokarmowy i stabilizują poziom cukru we krwi. W jadłospisie osób starszych nie może zabraknąć ponadto wapnia, witaminy D i błonnika.

Oprócz pełnowartościowych posiłków, które stworzą zdrową i zbilansowaną dietę, warto wesprzeć seniorów suplementami diety, w tym olejami. Na jakie warto więc stawiać i czym się kierować przy ich wyborze?

Suplementy dla seniorów – co powinny mieć w składzie?

Wśród suplementów dla osób starszych ważne miejsce powinny zajmować te, które pochodzą od sprawdzonych producentów. Biorąc na tapet m.in. olej dla seniora, należy zwrócić uwagę, czy jest on tłoczony na zimno. Warto sięgać wyłącznie po nierafinowane roślinne oleje – tłuszcz w diecie seniorów powinien wynosić 20-35% dobowego zapotrzebowania na energię.

Kolejna ważna kwestia, to obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i stanowić źródło witaminy D. Między 65. a 75. rokiem życia seniorzy potrzebują jej 1000-2000 IU/25–50 μg na dobę. Po zdmuchnięciu 75 świeczek, zapotrzebowanie wzrasta – 2000-4000 IU/50–100 μg na dobę.

dwa-oleje-dla-seniora.jpg

Dobre oleje dla seniorów – olej rydzowy, z ostropestu, z czarnej porzeczki

W diecie seniorów warto stawiać na olej z ostropestu. Powód? Charakteryzuje się wysoką zawartością związku, który wspiera pracę wątroby i jej regenerację. W praktyce mowa o sylimarynie. Wątrobę można porównać do filtra organizmu – to od niej w dużej mierze zależy dobre zdrowie i samopoczucie. Warto również wspomnieć o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminie E we wspomnianym oleju. Słowem, wprowadzenie wspomnianego oleju, to m.in. uregulowanie poziomu cukru (osoby z cukrzycą powinny skonsultować jego przyjmowanie z lekarzem), odtruwanie wątroby, wzmocnienie układu krwionośnego, regulacja trawienia i poprawa apetytu. 


Na uznanie zasługuje również olej rydzowy, czyli olej tłoczony z nasion najstarszej polskiej rośliny oleistej – lnianki (rydzyka). Jest on niesamowicie skuteczny w regulowaniu poziomu trójglicerydów w duecie z redukcją ryzyka wystąpienia miażdżycy. Ponadto osłabia objawy chorób stawów i przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu. Olej rydzowy to znakomite źródło Omega-3, a ponadto witaminy z grupy B i A. Wprowadzenie go do diety to także sposób na m.in. wsparcie układu nerwowego, ochronę narządów wewnętrznych (w tym trzustki, wątroby i nerek).

Na rynku dostępne są oleje, które łączą w sobie oba wspomniane, a ponadto z dodatkiem oleju z czarnej porzeczki. Pochodzą od sprawdzonych producentów z wieloletnimi tradycjami. Warto stawiać na tego typu suplementy, ponieważ mają m.in. wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, a ponadto witaminę D. 

Omega 3 – ważne tłuszcze w diecie seniorów

Omega 3 – w diecie seniorów nie może ich zabraknąć. Te tak zwane dobre tłuszcze, czy też tłuszcze zdrowe, są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. Należy pamiętać o tym, że nie są one wytwarzane przez organizm, stąd też nasza w tym rola, aby znalazły się w nim wraz z dietą. Mają cenny wkład w produkcji hormonów tkankowych, wspierają pracę mózgu i układu nerwowego. Obok pożywienia, warto wprowadzić je również w postaci suplementacji sięgając po dobrej klasy oleje omega-3.

Na rynku znajdziemy produkty, których formułę uzupełniają m.in. olej z ryb morskich, tran, olej lniany, olej z czarnuszki, witamina D3, a ponadto FENACTIVE®. Stanowi on cenne, wsparcie dla naturalnych funkcji obronnych organizmu. To profilaktyka infekcji dróg oddechowych, zapobieganie stanom zapalnym, które unikają stresu oksydacyjnego.

Tego typu produkty stanowią cenne wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego. Wykazują działanie neurologiczne i przeciwzapalne. Są polecane alergikom. Spożywanie ich wiąże się m.in. ze wzmacnianiem układu immunologicznego, mózgu, zębów, kości, jak również wzroku. Do tego dochodzi solidna dawka antyoksydantów i obecność kwasów tłuszczowych omega-3, w tym ALA (alfa-linolenowego), EPA (eikozapentaenowego) i DHA (dokozaheksaenowego) – w dawkach odpowiadających ich zapotrzebowaniu.

Skip to content