Prof. Henryk Bieniok jest autorem 45 publikacji. O jego książce Zdrowie i długowieczność, czyli naturalne metody samoleczenia pisaliśmy w 65 numerze Głosu Seniora. Profesor Bieniok to uznany autorytet z zakresu zarządzania samym sobą i własnym zdrowiem. Jest popularyzatorem wiedzy o medycynie naturalnej, a także profesorem honoris causa Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach. Poniżej dzieli się radami dotyczącymi dobrego zdrowia i długowieczności, które zebrał w swojej książce Recepty naturalnego samoleczenia ciała i duszy.
Przedstawione poniżej działania profilaktyczne, które są stosowane regularnie, znakomicie poprawiają odporność immunologiczną, a dzięki temu zmniejszają stany zapalne organizmu i ryzyko zachorowania na wiele ciężkich chorób (np. choroby układu krążenia, rak, otyłość, cukrzyca, stawy), a w dodatku znacząco wydłużają życie. To najzdrowsza dieta świata zalecana również przez Międzynarodową Organizację Zdrowia (WHO).
1. Spożywaj dużo (min. 500 g dziennie) rozmaitych roślinnych produktów przeciwzapalnych i odpornościowych, w miarę surowych lub al dente, organicznych warzyw zielonych i kolorowych, a mniej słodkich owoców, orzechów, arbuzów, dyń, migdałów i pestek oraz ostrych przypraw.
2. Pij 2–3 litrów płynów dziennie: domowe soki i przeciery, niegazowaną wodę, zieloną herbatę, chude mleko, jogurty, kompoty, zupy i dobrze skomponowane ziółka. Unikaj wszelkich gazowanych i słodkich napojów sklepowych oraz alkoholu.
3. Ogranicz w diecie cukier, syropy i wszelkie słodycze, produkty z białej mąki pszenicznej (najczęściej modyfikowanej), biały ryż, kukurydzę, produkty GMO, a także sól.
4. Jedz żytnie pieczywo razowe z ciemnej mąki nieoczyszczonej, pełno- i wieloziarnistej, na zakwasie. Nie pomijaj kaszy, płatków owsianych górskich, jaglanych i ryżowych, a także brązowego ryżu.
5. Unikaj tłuszczów zwierzęcych i zamień na tłuszcze roślinne z pierwszego tłoczenia na zimno.
6. Wyeliminuj lub ogranicz ilość żywności wysoko przetworzonej (tłuszcze trans, produkty smażone, pieczone, grillowane, długo gotowane, konserwowane, rafinowane, oczyszczone).
7. Wystrzegaj się tłustego mięsa i wszelkich wędlin oraz sklepowych przetworów mięsnych, czyli staraj się jeść mięsa z królika, dziczyzny oraz ze zwierząt żyjących na wolnych wybiegach, czyli wypasanych na pastwiskach. Jedz również ryby i jajka.
8. Stanowczo wyeliminuj wszystkie używki, takie jak wszelkiego rodzaju tytoń, alkohol i płyny energetyzujące, a tym bardziej narkotyki.
9. Jeśli jesz na mieście, korzystaj z tej przyjemności z umiarem. Nigdy nie wiesz, co zawiera.
10. Nie spożywaj żadnych fast i junk foodów, czyli śmieciowego jedzenia.
11.Spożywaj w sposób uzupełniający i umiarkowany suplementy diety, gdyż dzisiejsze rośliny spożywcze uprawiane na silnie wyjałowionym gruncie mają ich wyjątkowo mało.
12. Dziennie spożywaj 2–3 główne posiłki i 3 przekąski roślinne. Ograniczaj wielkość porcji, nie podjadaj i jedz tylko do około 80% nasycenia.
13. Stosuj regularnie dietę 8/16 (8-godzinne okienko spożywcze oraz 16-godzinna przerwa ) lub nieco mniej skuteczną dietę 9/15 albo 5/2 (tu kolejno przez pięć dni w tygodniu jedz normalnie, a przez 2 dni stosuj post, pijąc dużo wody i zdrowych domowych płynów).
14. Jeśli masz nadwagę i chcesz schudnąć, W razie otyłości schudnij, nie wracaj od razy do poprzedniej diety (bo pojawi się efekt jo-jo). Staraj się utrzymywać wagę ciała w granicach BMI 25–28. W tym celu stosuj najzdrowszą dietę świata bazującą głównie na produktach roślinnych.
15. Poprawiaj aktywność fizyczną: rób to stopniowo, regularnie i z umiarem.
16. Śpij 7–8 godzin i walcz z bezsennością.
17. Unikaj wszelkich toksyn środowiskowych, tzn. chemikaliów, metali ciężkich, tworzyw sztucznych, pleśni, wilgoci, pestycydów, spalin, oparów, gazów, smogu, elektrosmogu, promieniowania elektromagnetycznego i nadmiaru leków.
18. Walcz ze stresem – zwłaszcza przewlekłym i tym, na który nie masz wpływu, oraz napięciami psychicznymi.
19. Ograniczaj infekcje pasożytnicze organizmu poprzez stosowanie okresowych detoksykacji.
20. Utrzymuj zdrowe relacje z naturą i produktami naturalnymi.
Źródło: H. Bieniok, Recepty naturalnego samoleczenia ciała i duszy, KOS, Katowice 2024.
Autor: prof. zw. dr hab. Henryk Bieniok