• 17 maja 2024 04:44

Wady i zalety blatów drewnianych w kuchni

gru 29, 2023 #Materiał Partnera

Drewno to najbardziej uniwersalny i elegancki materiał wykorzystywany w budownictwie oraz aranżacji wnętrz. Jego ponadczasowość i estetyka sprawiają, że nie traci na popularności mimo upływu lat. Poznaj wady i zalety blatów drewnianych w kuchni!

Jeśli chcesz sprawić, aby Twój dom był przytulny, estetyczny i klasyczny jednocześnie, koniecznie rozważ drewniane elementy w jego aranżacji. Jednym z chętniej wybieranych rozwiązań są podłogi oraz schody drewniane, choć coraz więcej osób decyduje się również na blaty drewniane do kuchni. Czy warto w nie inwestować? Przeczytaj poniższy artykuł!

Zalety blatów drewnianych do kuchni

Współcześnie kuchnia to nie tylko miejsce przygotowywania posiłków, ale głównie serce domu, w którym skupia się życie rodzinne. Dlatego tak dużą wagę przykłada się do estetycznego wykończenia mebli czy blatów roboczych. Blaty drewniane są dobrym wyborem w przypadku kuchni, ponieważ:

  • są klasyczne i eleganckie – drewno z całą pewnością zalicza się do najwyższych jakościowo, ekskluzywnych materiałów. Nigdy nie wyjdzie z mody;
  • gwarantują wrażenie przytulności i silne poczucie domowego ogniska. Sprawiają, że pomieszczenie staje się ciepłe i rodzinne;
  • są uniwersalne – idealnie wkomponują się do każdego stylu aranżacji, od nowoczesnych, aż po klasyczne czy vintage;
  • można dopasować je do własnych potrzeb – drewno jest tworzywem prostym i przyjemnym w obróbce, dlatego z łatwością dopasujesz blaty na wymiar;
  • szybko je naprawisz – po wielu latach wystarczy zeszlifować podniszczony blat, aby usunąć warstwę impregnatu, po czym nanieść nową, a blat odzyska dawną świetność. To inwestycja długotrwała.

Blaty drewniane możesz łączyć z powodzeniem z innymi tworzywami. Świetnie skomponują się z metalowymi, drewnianymi, szklanymi szafkami, jak również z dowolnym wykończeniem ścian, np. z cegłą. Ogranicza Cię wyłącznie własna wyobraźnia!

Blaty drewniane do kuchni – wady

Należy mieć na uwadze, że blaty drewniane do kuchni, pomimo dobrej impregnacji i użycia drewna wysokiej jakości, wciąż są mniej odporne na uszkodzenia niż blaty kamienne czy metalowe. Nie powinno się bezpośrednio na nich kroić żywności nożem, jak również stawiać na nich bardzo gorących garnków i naczyń żaroodpornych wyjętych dopiero z piekarnika. Ponadto jeśli dojdzie do uszkodzenia fragmentu blatu, należy jak najszybciej go naprawić lub zaimpregnować, aby zabezpieczyć pozostałe jego części.

Pamiętaj, że drewno nie lubi długotrwałego kontaktu z wodą, o co w przypadku kuchni nietrudno. Wszelkie rozlane płyny należy szybko wycierać do sucha. Niektóre blaty drewniane wymagają ponadto regularnych zabiegów konserwujących ten materiał.

Jaki blat drewniany wybrać?

Wybierając blat drewniany do kuchni, musisz zwrócić uwagę na wiele czynników, spośród których najistotniejszy jest rodzaj drewna. Wyróżnia się bowiem gatunki twardsze, bardziej odporne, a także miększe, mniej wytrzymałe. Różnica między nimi wiąże się także z ostateczną ceną produktu. Stolarnia Łobzów, za pośrednictwem swojego konfiguratora, pomoże Ci podjąć ostateczną decyzję!

Skip to content