• 28 listopada 2024 23:42

Rosnąca świadomość na temat zdrowego odżywiania zwiększa popyt na flagowy towar Podlasia, czyli oleje rzemieślnicze. Warto kupować tłoczone na zimno oleje, które stanowią skarbnice ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Włączając je do codziennego jadłospisu, możesz odczuwalnie poprawić swoje samopoczucie fizyczne i psychiczne.

Dlaczego warto sięgać po regionalne oleje z Podlasia?

Północno-wschodni obszar charakteryzuje się idealnymi warunkami klimatycznymi dla uprawy lnu, rzepaku i innych roślin, z których produkowane są oleje. Główna zasługa to stosunkowo ciepłe i wilgotne lata, które ułatwiają uprawy. Nie bez znaczenia pozostają również żyzne gleby na Podlasiu i wielopokoleniowa tradycja produkcji olejów rzemieślniczych.

Oleje do picia tłoczone na zimno – właściwości

Tłuszcze to niezbędny element diety każdego człowieka. Nie tylko stanowią źródło energii i przyczyniają się do uczucia sytości po posiłku, ale również są ważnym budulcem komórek oraz wspierają wchłanianie witamin. W codziennym jadłospisie warto uwzględniać przede wszystkim zdrowe tłuszcze o pochodzeniu roślinnym, w szczególności te tłoczone na zimno.

Rzemieślnicze oleje do picia z Podlasia są tłoczone na zimno. Mechaniczne wyciskanie oleju w niskiej temperaturze (temperaturze tarcia) pozwala zachować jak najwięcej wartościowych składników z ziaren. Należą do nich:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe – np. kwasy omega 3 i omega 6,
  • witaminy – m.in. witamina E i witaminy z grupy B,
  • składniki mineralne – w tym magnez, potas, fosfor, cynk, miedź,
  • związki fenolowe – o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych,
  • fitosterole – pomagające regulować poziom cholesterolu we krwi.

Oleje do picia tłoczone na zimno są bardziej podatne na utlenianie, co wiąże się z ich krótszym czasem przydatności do spożycia (zwykle w ciągu 4 miesięcy od daty produkcji). Należy przechowywać je w lodówce i stosować na zimno, np. do:

  • sałatek,
  • koktajli,
  • zup,
  • sosów,
  • bezpośredniego spożycia (np. 1 łyżeczka do posiłku).

Kwasy omega 3 – największy atut olejów do picia

Ze względu na proces tłoczenia na zimno oleje do picia z Podlasia zawierają więcej kwasów omega 3. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe ALA, DHA i EPA mają korzystny wpływ na zdrowie:

  • działają przeciwzapalnie – co znajduje odzwierciedlenie m.in. w poprawie kondycji skóry,
  • wspierają odporność – przyczyniając się do mniejszej częstotliwości infekcji i ich szybszego przechodzenia,
  • wspomagają przekaźnictwo nerwowe i syntezę neuroprzekaźników – pozytywnie wpływając na samopoczucie psychiczne i funkcje poznawcze,
  • regulują gospodarkę hormonalną – oddziałują zarówno na hormony tarczycy, jak i na hormony stresu i hormony płciowe,
  • wspierają zdrowie układu krążenia – ze względu na zawartość fitosteroli pomagają obniżać poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL we krwi.

Oleje do picia jako łatwy sposób na zwiększenie zdrowych tłuszczów

Przeciętny Polak nie spożywa wystarczająco dużo kwasów omega 3. Ich stosunek względem kwasów omega 6 powinien wynosić od 1:1 do 1:4-5. W praktyce jest to nawet 1:15-20. Winę ponosi zachodni model żywienia – jemy za dużo tłuszczów nasyconychktóre występują np. w mięsie, smalcu, maśle, majonezie. Jednocześnie na naszych talerzach rzadko goszczą oleje tłoczone na zimno, a jeszcze rzadziej ryby.

Jeśli borykasz się z nadwagą, problemami metabolicznymi, chorobami sercowo-naczyniowymi – rozwiązaniem nie jest eliminacja tłuszczu z diety. Należy jednak zmienić źródła tłuszczu w jadłospisie i warto skonsultować z lekarzem suplementację kwasów omega 3.

Zdrowe tłuszcze w diecie – 5 praktycznych porad

  1. Sięgaj po naturalne, tłoczone na zimno oleje z regionalnych upraw.
  2. Dbaj o prawidłowe przechowywanie olejów, chroniąc je przed światłem słonecznym i wysoką temperaturą.
  3. Zamiast kanapki posmarowanej masłem spróbuj pieczywa skropionego olejem lnianym.
  4. Ogranicz spożycie mięsa na rzecz ryb – w szczególności tłustych ryb morskich, takich jak łosoś, tuńczyk, makrela, które stanowią źródło kwasów EPA i DHA z omega 3.
  5. Jeżeli interesuje Cię suplementacja omega 3, postaw na preparat wysokiej jakości z zaufanego źródła. Ranking https://wybieramykolagen.pl/omega-3 pomoże Ci porównać najlepsze suplementy diety z omega 3.

Wspieraj lokalne rolnictwo

Kupując oleje do picia od rolników z Twoich okolic, wspierasz lokalną gospodarkę. W ten sposób mogą rozwijać się przedsiębiorstwa, które zapewniają miejsca pracy dla kolejnych osób. Masz dostęp do świeżych, sezonowych produktów – a zatem do większej ilości cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Jakie oleje do picia z Podlasia warto wypróbować?

Podlaskie gospodarstwa rolne słyną w całej Polsce z produkcji wielu olejów. Wśród nich znajdują się przede wszystkim:

  • olej rzepakowy – prezentuje zdrowy stosunek kwasów omega 3 i 6 (1:2) i zawiera dużo kwasu ALA (1280 mg w 1 łyżce), ma przyjemny smak, który dobrze komponuje się z większością produktów spożywczych,
  • olej lniany – zawiera 51% kwasów omega 3, stanowiąc najbogatsze źródło kwasu ALA (aż 7260 mg w 1 łyżce), charakteryzuje się głębokim, orzechowym smakiem,
  • olej z konopi siewnej – zawiera kwasy omega 3 (15-25%) i kwasy omega 6 (50-70%) w stosunku 1:3, ma zielonkawy kolor i aromatyczny smak,
  • olej z ostropestu – poza kwasami omega 3 i omega 6 stanowi źródło cennej dla zdrowia sylimaryny, czyli przeciewutleniacza korzystnego dla prawidłowej pracy wątroby,
  • olej z wiesiołka – stanowi bogate źródło kwasu linolowego z omega 6 i kwasu oleinowego z omega 9, które mają właściwości przeciwzapalne i korzystnie wpływają na skórę, wyróżnia się orzechowo-ziołowym smakiem,
  • olej z czarnuszki – zawiera ponad 58% kwasu linolowego oraz tymochinon, czyli aktywny związek o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym, ma intensywny, charakterystyczny smak
  • olej z pestek dyni – obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne, w tym witaminy z grupy B, cynk, magnez, selen i żelazo.
Skip to content