• 8 listopada 2024 08:25

Polskie wody lecznicze – co warto wiedzieć na ich temat?

maj 30, 2022 #dbanie o zdrowie, #Zdrowie

Wraz z modą na zdrowe odżywianie coraz więcej uwagi poświęcamy temu, co ląduje na naszych talerzach. Dotyczy to również spożywanych napojów. Zobacz, dlaczego warto sięgać po polskie wody lecznicze. Na jakie schorzenia mogą okazać się pomocne?

Polskie wody lecznicze – czym się charakteryzują?

Polskie wody lecznicze charakteryzują się różnym stopniem zmineralizowania. Każda z nich jest dedykowana nieco innym dolegliwościom. Każda jednak wykazuje prozdrowotne właściwości i może być stosowana zarówno jako okresowa kuracja, ale też jako suplement diety. Poniżej krótkie omówienie różnych rodzajów wód leczniczych pochodzących ze Szczawy.

Szczawa I

Woda ta znajduje zastosowanie jako naturalny wspomagacz organizmu w dolegliwościach żołądka, trzustki, tarczycy, dwunastnicy oraz dróg moczowych. Jej główną zaletą jest działanie przeciwzapalne. Antybakteryjne właściwości wody z ujęcia Szczawa I doceniło już wielu kuracjuszy. Warto mieć na względzie, że niektóre schorzenia mogą nie sprzyjać temu, aby sięgać po wodę (przynajmniej bez uprzedniej konsultacji z lekarzem). W przypadku nadczynności tarczycy (woda Szczawa I zawiera dużo jodu) czy nadciśnienia tętniczego zdecydowanie lepiej wstrzymać się od jej stosowania. W pozostałych przypadkach wodę Szczawa I warto stosować w proporcjach 1:1 ze zwykłą wodą i przyjmować rano przed posiłkiem, pijąc powoli drobnymi łyczkami.

Szczawa II

Jest dość podobna pod względem swoich właściwości do Szczawy I. Również jest zalecana w przypadku problemów z tarczycą, trzustką, żołądkiem i dwunastnicą, jak też w przypadku stanów zapalnych dróg moczowych. Woda ta ma właściwości antybakteryjne. Wspomaga procesy trawienne, a także przemianę materii. Wodę tę warto stosować przy kamicy nerkowej, przy zaburzeniach pracy pęcherzyka żółciowego oraz przy cukrzycy. Kuracja wodą powinna trwać maksymalnie 6 tygodni, następnie powinien nastąpić miesiąc przerwy. Wodę Szczawa II, wody źródlane, a także wody niskozmineralizowane znajdziesz na stronie internetowej woda-lecznicza.pl.

Dziedzilla

Woda ta wyróżnia się niższą mineralizacją aniżeli dwie wyżej opisane – Szczawa I i Szczawa II. Dziedzilla działa znakomicie w przypadku chorób dwunastnicy, żołądka, dróg moczowych. Wspiera też przyswajanie magnezu, wapnia, żelaza, jodu czy litu. Można spożywać nawet 3 butelki dziennie. Kuracja powinna trwać do 6 tygodni, a jej kontynuacja – po miesięcznym odstępie.

Hanna

Woda Hanna wzmacnia odporność organizmu. Świetnie sprawdza się w przypadku miesięcznej kuracji. Jest zalecana w przypadku dolegliwości ze strony trzustki, żołądka, tarczycy czy dwunastnicy. Podobnie jak inne wody pochodzące z miejscowości Szczawa, wyróżnia się właściwościami przeciwzapalnymi i antybakteryjnymi. Pacjenci cierpiący na duże nadciśnienie tętnicze, obrzęki czy nadczynność tarczycy powinni skrócić czas stosowania kuracji – najlepiej uprzednio skonsultować temat ze swoim lekarzem prowadzącym. Zalecana porcja wody: 2 butelki dziennie. Powrót do kuracji powinien być poprzedzony miesiącem przerwy.

Skip to content