• 16 lipca 2024 21:29

Zdrowotne właściwości cebuli

Cebula od tysięcy lat wykorzystywana jest do spożycia jako smaczne i aromatyczne warzywo. Od dawna również są znane jej dobroczynne dla zdrowia właściwości. Wiadomo obecnie, że zawiera ona witaminy, przeciwutleniacze i związki siarki, dzięki którym ma działanie antybakteryjne. W jaki jeszcze sposób cebula wpływa na zdrowie?

Cebula zawiera związki siarki, którym zawdzięcza charakterystyczny zapach i smak. Po przekrojeniu cebuli siarka ulatnia się. Dostając się do oczu rozpuszcza się we łzach, w wyniku czego powstaje kwas siarkowy – substancja drażniąca. Temu procesowi zawdzięczamy płacz przy krojeniu cebuli. Łzy mają za zadanie wypłukać z oczu kwas. Jednak właśnie związki siarki powodują, że cebula ma właściwości przeciwinfekcyjne, co udowodnił między innymi Ludwik Pasteur pod koniec XIX wieku.

To popularne warzywo ma zdolność niszczenia drobnoustrojów chorobotwórczych, dlatego syrop z cebuli jest powszechnie stosowany jako domowy środek na przeziębienie i kaszel. Cebula bywa stosowana również do leczenia biegunki, może być pomocna w unieszkodliwianiu nawet bakterii E. coli i Salmonelli. Dowiedz się, jakie składniki zawiera cebula i przy jakich problemach zdrowotnych może pomóc.

Prozdrowotne składniki cebuli

Wspomniane wyżej związki siarki występujące w cebuli, mają działanie nie tylko bakteriobójcze, lecz także przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, pomagają obniżyć cholesterol i ciśnienie krwi. Cebula zawiera również przeciwutleniacze, neutralizujące niekorzystny wpływ na organizm wolnych rodników. Kolejne składniki, witamina C i kwas foliowy wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego.

Cebula zawiera również inne witaminy i składniki mineralne: witaminę B6, potas ważny dla prawidłowej pracy serca, wapń niezbędny dla zachowania mocnych kości oraz żelazo uczestniczące w produkcji czerwonych krwinek.

Cebula jest niskokaloryczna, zawiera błonnik, pomagający utrzymać prawidłową wagę. Istotnym składnikiem tego warzywa jest również chrom, pierwiastek przeciwdziałający insulinoodporności.

Przy jakich dolegliwościach może pomóc cebula?

Cebulę warto jeść pod różnymi postaciami. Nie tylko poprawia smak potraw, lecz wspomaga leczenie i profilaktykę wielu chorób:

  • Pomaga w leczeniu przeziębienia i grypy, zwalcza stan zapalny, pomaga oczyszczać ze śluzu drogi oddechowe.
  • Surowa cebula zapobiega próchnicy zębów niszcząc bakterie w jamie ustnej.
  • Wzmacnia organizm po antybiotykach, odnawiając florę jelitową.
  • Obniża ryzyko wystąpienia zawału, udaru, choroby wieńcowej.
  • Zapobiega powstawaniu złego cholesterolu, dbając jednocześnie o prawidłowy poziom dobrego.
  • Dzięki zawartości chromu pomaga w zapobieganiu cukrzycy.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór, może też hamować rozwój komórek rakowych.
  • Kilka kropel soku z cebuli pomaga zwalczyć ból ucha i szumy uszne.
  • Spożywanie cebuli przez kobiety w okresie menopauzy zapobiega osteoporozie i wzmacnia kości.
  • Zupa cebulowa nie tylko rozgrzewa, lecz też leczy kaca.
  • Okłady z gotowanej cebuli na twarz pomagają zwalczyć trądzik.