Biała kiełbasa to w polskiej tradycji jeden z głównych symboli świąt wielkanocnych. Doskonale smakuje w połączeniu z żurkiem lub z odrobiną chrzanu. Kupne produkty pozostawiają jednak wiele do życzenia pod kątem jakości, dlatego warto rozważyć przygotowanie własnej białej kiełbasy. Przekonaj się, że wcale nie jest to tak trudne, jak się wydaje!
Z czego zrobić białą kiełbasę?
Zanim przystąpisz do pracy, upewnij się, że masz w domu wszystkie potrzebne składniki. Potrzebne będą:
-
1,5 kg łopatki wieprzowej,
-
500 g szynki wieprzowej bez kości,
-
200 g boczku,
-
główka czosnku,
-
sól i pieprz,
-
majeranek.
Ponadto jako otoczka do kiełbasy przydadzą się jelita wieprzowe. Samo przygotowanie kiełbasy nie jest szczególnie pracochłonne, jednak jeśli robisz ją po raz pierwszy, zarezerwuj sobie wolne popołudnie. Pamiętaj, że im lepszej jakości składniki wybierzesz, tym lepiej będą smakować wyroby.
Jak zrobić białą kiełbasę?
Przygotowanie białej kiełbasy rozpocznij od pokrojenia szynki w drobną kostkę. Następnie zmiel ją w maszynce razem z łopatką i boczkiem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W kolejnym kroku dodaj przyprawy do kiełbasy od Jelux, aby nadać masie smak i aromat. Tradycyjnie dodaje się sól, pieprz i majeranek, ale możesz sięgnąć po inną ulubioną mieszankę.
Na koniec zalewamy masę wodą i czekamy, aż nabierze odpowiedniej, kleistej konsystencji. W tym czasie przygotuj jelita. Opłucz je w ciepłej wodzie, a następnie zalej przegotowaną wodą. Zostaw do namoczenia na około 2 godziny. Po tym czasie możesz przejść na nabijania jelit kiełbasą. Zrób to tak, nie do masy nie dostało się zbyt dużo powietrza. Z drugiej strony, nie może być ona ubita zbyt mocno.
Biała kiełbasa po przyrządzeniu jest surowa, dlatego przed spożyciem należy ją gotować. Możesz podawać ją z żurkiem lub na wiele innych sposobów. Kiełbasa nadaje się do spożycia przez kilka dni od przygotowania, jednak trzeba ją przechowywać w lodówce.
Jak przygotować najlepszą białą kiełbasę na Wielkanoc?
Większość z nas po białą kiełbasę sięga jedynie od święta. Warto więc zadbać o to, by smakowała doskonale. Najważniejszy jest dobór odpowiednich składników, a więc wysokiej jakości mięsa. Sklep wędzarniczy Jelux oferuje natomiast pozostałe artykuły potrzebne do przygotowania pysznych, domowych wyrobów. Pamiętaj o doborze odpowiednich przypraw – to one nadają kiełbasie ostrą lub łagodną nutę. Robiąc ją po raz pierwszy, warto kierować się przepisem, natomiast doświadczeni kucharze mogą go modyfikować według własnych preferencji.