Świetna wydolność tlenowa, mocne nogi i silna psychika. To elementy definiujące każdego biegacza górskiego. Te trzy filary stoją na fundamentach, jakim jest zdrowa, zbilansowana dieta. Białko obok węglowodanów jest jej ważnym składnikiem. Sprawdź, dlaczego jego właściwa ilość jest ważna i co może Ci grozić, gdy zabraknie białka w Twojej diecie.
W powszechnej opinii i z przymrużeniem oka mówi się, że zawody na długich dystansach w górach to współzawodnictwo w jedzeniu i piciu. Wygrywa ten, kto najlepiej sobie z tym poradzi. Jedzenie też jest ważne na co dzień. Nieco marginalizowane białko odgrywa kluczową rolę w budowie formy. W tym artykule pokażemy Ci, jak ważne jest białko w diecie ultrasa.
Dlaczego białko powinno znaleźć się w diecie biegacza?
Biegacze górscy swoją budową przypominają maratończyków. Nie dysponują oni tak spektakularnymi mięśniami jak sprinterzy, ale i tak mają ich sporo. W tym wypadku zbyt duża masa mięśniowa to większe zapotrzebowanie na energię, a w górach lepiej to zminimalizować. To, że biegacze górscy nie potrzebują dużej masy mięśniowej, nie oznacza, że muszą wykluczyć białko ze swojej diety. Tak jak u każdego sportowca również dieta ultrasa musi zawierać odpowiednią ilość białka. Jego niedobór to większa podatność organizmu na choroby, zahamowanie wzrostu i rozwoju oraz wolniejsza odbudowa tkanek. To ostatnie jest szczególnie ważne w przypadku mięśni. Po treningu koniecznie trzeba uzupełnić braki białka w możliwie jak najlepiej przyswajalnej formie. Dobrej jakości suplement białkowy będzie rozsądnym wyborem.
Białko pomaga w stabilizacji ciała
Bieg w górach to przeplatanka podbiegów i zbiegów. Najważniejsze jest tu wydajne poruszanie kończynami i ochrona kręgosłupa. Mocny, stabilny tułów odgrywa tu kluczową rolę. Podczas treningów, oprócz ćwiczenia wytrzymałości, każdy biegacz powinien skupić się na właściwym rozwoju mięśni znajdujących się w tym obszarze. Będą to przede wszystkim mięśnie miednicy, brzucha, pośladków, pleców i przykręgosłupowe. To one są odpowiedzialne za stabilizacje całego centrum. Ich prawidłowy rozwój to mniejsze ryzyko kontuzji, poprawa równowagi, lepsze wyniki, poprawa postawy i przyjemniejszy bieg. Aby zadbać o te wszystkie mięśnie, potrzebujesz dwóch rzeczy: treningu i budulca. Oprócz ćwiczeń rozwijających mięśnie musisz je dokarmiać odpowiednią ilością białka. Tylko wtedy osiągniesz pożądane efekty. Przyrost masy mięśniowej nie będzie spektakularny, ale tu liczy się przede wszystkim skuteczność. Dlatego, aby zwiększyć efektywność swojego biegu, nie zapominaj o właściwej suplementacji białka.
Źródła białka dla ultrasa
W tym przypadku nie ma znaczenia pochodzenie białka. Może być zwierzęce lub roślinne. Najlepiej bazować na naturalnych źródłach, ale wygodne jest suplementowanie białka w przystępnych formach, zwłaszcza tuż po treningu. Lepiej wybierać mniej tłuste produkty. Duże ilości białka znajdziesz w soi, ciecierzycy, chudym mięsie, orzechach, nabiale, rybach czy roślinach strączkowych. Zatem sięgaj po białko i ciesz się dobrą formą.