• 29 listopada 2024 09:47

Manufaktura Kapucynów

lip 1, 2020

Szczęść Boże

Od niemal dwóch wieków Bracia Mniejsi Kapucyni Prowincji Karkowskiej trudnią się wytwarzaniem Balsamu Kapucyńskiego. Choć wywodzi się z Czech, Balsam na trwałe związał się z krakowskim klasztorem Kapucynów. Produkt ten został wpisany na listę Produktów Tradycyjnych z Małopolski. O popularności Balsamu Kapucyńskiego świadczą także wzmianki historyczne: Encyklopedia Macierzy Polskiej wydanej we Lwowie w 1898r. Pod hasłem „balsam” znajdujemy: „balsam kapucyński, używany dawniej przeciw oparzeniom, skaleczeniom…”

Balsam Kapucyński to naturalny preparat, sporządzony z ziół i żywic, jego specyfika opiera się na starannie przygotowanej recepturze, którą strzegą od ponad 100 lat Bracia Mniejsi Kapucyni. Rekomendowane jest stosowanie specyfiku do wzmocnienia efektu pracy przewodu pokarmowego, wspomaga aktywność układu odpornościowego. Długoletnia praktyka stosowania Balsamu Kapucyńskiego wskazuje, że można go stosować zewnętrznie: przyspiesza regenerację naskórka, przyspiesza gojenie się ran.

Epidemia panująca dookoła nas zmienia zachowania wszystkich ludzi. Poszukują wszelkich sposobów, aby sobie lepiej radzić z infekcjami czy higieną. Stąd właśnie Balsam Kapucyński można nabyć w programie Ogólnopolskiej Karty Seniora. Pragniemy upowszechnić stosowanie tego od przeszło stu lat skutecznego zakonnego specyfiku.

O Manufakturze Kapucynów :

Pokój i Dobro! 

Wszystko zaczęło się ponad 150 lat temu w Pradze, w kapucyńskim klasztorze. Nie wiemy dokładnie jakim sposobem receptura Balsamu Kapucyńskiego trafiła do Krakowa. Mówi się o rannym czeskim zakonniku, którym zaopiekowali się krakowscy współbracia podczas I Wojny Światowej. W dowód wdzięczności mieli otrzymać przepis wytwarzania Balsamu. W każdym razie w latach trzydziestych ubiegłego wieku Kapucyni produkują Balsam w Krakowie, który szybko zyskuje popularność. W czasach komunizmu Balsam jest wytwarzany w niewielkich ilościach głównie dla potrzeb braci. Prawdziwy renesans popularności Balsamu Kapucyńskiego rozpoczyna się pod koniec lat 90-tych i ciągle rosnąca liczba poszukujących tego specyfiku zmusza braci do powołania Manufaktury Kapucynów, która zajmuje się produkcją i dystrybucją Balsamu w zgodzie z obowiązującymi regulacjami prawnymi. Sklepik internetowy też ma swoją historię – najpierw była furta klasztorna, potem okienko w pokoiku obok, tam też brat ogrodnik zaczął sprzedawać swoje miodowe mieszanki. Gdy go zabrakło, nawiązaliśmy współpracę – która trwa do dzisiaj – ze słynną Pasieką “Barć” założoną przez ks. Ostacha w Kamiannej. Stamtąd pochodzą miody i inne produkty pszczele. Gdy nasz przełożony zobaczył ludzi tłoczących się przy okienku furty zdecydował, przeznaczyć na sklepik dawne pomieszczenie rozmównicy klasztornej – od lat nieużywane. Tutaj obok miodów pojawiły się inne produkty klasztorne – ojca Grzegorza Sroki, preparaty ziołowe wytwarzane przez Franciszkanów z Panewnik, maści Bonifratrów i wiele innych preparatów ziołowych. Sklepik internetowy udostępnia ofertę naszego klasztornego sklepiku tym, którzy nie mogą do nas osobiście wstąpić. 

www.manufaktura.kapucyni.pl

tel. 12 292 81 94/65

Skip to content