• 28 listopada 2024 21:28

Przekaż nam swój przepis – edycja małopolska

  • Home
  • Przekaż nam swój przepis – edycja małopolska

Zapraszamy do Konkursu “Przekaż Nam Swój Przepis – Edycja Małopolska”!

Jeśli jesteś pasjonatem kulinariów i masz swój wyjątkowy przepis, który chciałbyś podzielić się z innymi, to jest właśnie moment, aby go przekazać!

Termin konkursu: Od 1 maja do 30 listopada.

Jak wziąć udział?

Przygotuj swój autorski przepis na danie, które uwielbiasz gotować związane z regionem małopolski.
Dołącz zdjęcia, na których jesteś ze swoim kulinarnym dziełem.
Prześlij przepis wraz ze zdjęciami na adres e-mail: konkurs@manko.pl.

Nagroda: Najlepsze przepisy zostaną opublikowane w kolejnym numerze magazynu “Głos Seniora”! To szansa, aby Twoja kuchnia i talent kulinarne zyskały uznanie.

Zachęcamy do udziału i dzielenia się swoimi kulinarnymi tajemnicami. Razem Damy Radę! 💪

Oto niektóre z wyróżnionych małopolskich przepisów:

ZIEMNIACZANY PRZYSMAK:

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 sztuka wafla (kwadrat) – andruty
  • 2 parówki
  • 1 jajko
  • pieprz, sól oraz różne
    przyprawy ziołowe wg
    gustu, ja dodaję oregano

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować, zblendować i dodać wszystkie przyprawy, ciepłą masę ziemniaczaną
wyłożyć na wafla i na początku wafla położyć parówki. Delikatnie zwinąć w rulon, odłożyć
na 2 godziny do wystygnięcia. Pokroić jak roladę. Roztrzepać jajko i każdy plaster obtoczyć
jajkiem i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Podajemy na gorąco.
Smacznego.

Przepis pani Janiny Jędrzejczyk, Stowarzyszenie Jurajskie Uniwersytetu w Słomnikach

SZARLOTKA Z PIANKĄ:

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku
    do pieczenia
  • aromat cytrynowy

Ciasto bezowe:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek

  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka wody
  • ½ szklanki cukru
  • kisiel cytrynowy

Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, utarte żółtka z cukrem, posiekane masło,
kilka kropel aromatu cytrynowego. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części w proporcji ¼ i ¾.
Włożyć do lodówki na ½ godziny. Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić
w kostkę, skropić cytryną. Włożyć do garnka i wlać wodę. Mieszając dusić na małym ogniu kilka
minut, pod koniec wsypać cukier. Odstawić do wystygnięcia. A następnie wsypać kisiel, wymieszać.
Masa bezowa:
Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Delikatnie mieszając połączyć
budyń z pianą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić większą częścią ciasta. Nakłuć widelcem. Nałożyć masę jabłkową. Nałożyć masę bezową . Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
w 180⁰C ok. 50 minut. SMACZNEGO!

Przepis pani Katarzyny Ciężadlik z Mszany Dolnej

CIASTO CZEKOLADOWE:

Składniki:
Ciasto:

  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka sody
  • 1 szkl mleka
  • 5 kopiastych łyżeczek
    ciemnego kakao

Polewa:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
Sparzone w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki i mleko zagotować z cukrem, kakao, masłem-mieszając cały czas. Następnie schłodzić. Do przestudzonej masy stopniowo dodawać powidła, mąkę wymieszaną z sodą, żółtka, wszystko zmiksować do połączenia składników. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką, dodać rodzynki. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 55 minut w temp. 180° do tzw. suchego patyczka. Ciasto polać polewą.

Przepis pani Marii Ciupek z Chrzanowa

LASAGNE:

Składniki na sos boloński:

  • 200 g warzyw (marchewka, seler, cebula)
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 g mięsa mielonego
    mieszanego (wieprzowina+wołowina)
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1,5 łyżeczki soli lub kucharek
  • suszone zioła
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
    mielonego

Składniki na sos beszamelowy:

  • 250 g mleka
  • 20 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • szczypta soli, pieprzu i gałki
    muszkatołowej mielonej

Pozostałe składniki:

  • 100-200 g sera mozzarella
  • 250 g makaronu typu lasagne
  • forma do lasagne 25 x 20 x 6cm
  • masło do natłuszczenia formy

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W garnku podgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkęi dusimy wszystko razem przez kilka minut, a następnie dodajemy przyprawy. Na koniec dorzucamy mięso i smażymy do momentu, aż przestanie być
różowe. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i puszkę pomidorów, opcjonalnie 100 ml wody. Dobrze mieszamy i przyprawiamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Czas na sos beszamelowy – potrzebujemy mały rondelek oraz trzepaczkę do jajek. Do rondelka wrzucamy masło i czekamy, aż się wytopi na małej mocy palnika. Gdy już będzie płynne – dodajemy mąkę.
Łyżka po łyżce, ciągle mieszając powstały sos. Ewentualne grudki z mąki rozcieramy łyżką. Gdy masa będzie już gładka, wlewamy całe mleko oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas
mieszamy sos. Należy go mieszać tak długo, aż zgęstnieje. Następnie naczynie do zapiekania smarujemy masłem i kładziemy po kolei: cienką warstwę sosu bolońskiego, makaronu suchego typu lasagne, przykrywamy kolejną warstwą sosu bolońskiego, polewamy sosem beszamelowym. Należy powtarzać te czynności do momentu zużycia wszystkich składników.
Smacznego!

Przepis pani Agaty Stępkowicz z Biecza

ZUPA-KREM Z DYNI:

Składniki:

  • Około 1 kg dyni
    (po oczyszczeniu)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki curry
  • 1 dowolna kostka bulionowa
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie zupy:
Można użyć dowolnej dyni. Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki, tylko pozbyć się pestek i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić. Czosnek obrać i posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Marchewkę obrać i dowolnie pokroić. W garnku rozgrzać olej, dodaj cebulę i czosnek. Podsmażyć
na złoty kolor, nie przypalić! Następnie wrzucić do garnka dynię i marchewkę. Wlać tyle wody,
aby przykryła jarzyny. Wsypać sól, pieprz i curry, dodać kostkę bulionową. Zupę gotować pod
przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Czasem zamieszać, żeby nic nie przywarło do dna.
Przestudzoną zupę zblendować na gładki krem lub przetrzeć przez sitko.

Skip to content