• 16 lipca 2024 16:50

Moc Awokado

sty 3, 2020

Awokado to bardzo pożywny owoc, który zgodnie z naturalnym standardem, zawiera 60% więcej potasu niż banany. To dopiero początek korzyści, wynikających ze spożywania go. Niestety dopiero teraz odkryliśmy jego niezwykłe wartości zdrowotne. Historycznie, awokado nie było doceniane przez dietetyków ze względu na wysoką ilość kalorii (417 kcal) i wysoką zawartość tłuszczu. Odkryto jednak, że są to tłuszcze nienasycone, czyli takie, które spożywane z umiarem okazują się korzystne dla organizmu.

Poznajcie 6 korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia awokado.

1.Poprawia skórę i włosy.

Awokado dzięki zawartości przeciwutleniaczy, aminokwasów i olejków eterycznych, pomaga naprawić uszkodzone włosy. Dodatkowo nawilża skórę, przynosi ukojenie urazom spowodowanym oparzeniem słonecznym i łagodzi zmarszczki na twarzy.

2. Przyczynia się do utraty wagi.

Ostatnie badania wykazały, że awokado zawiera taki rodzaj cukru, który pomaga zapobiec spadkowi poziomu cukru we krwi. Pozwala to zachować uczucie sytości na dłużej, co w efekcie prowadzi do ograniczenia spożywanego jedzenia.

U pacjentów z cukrzycą należy monitorować wpływ tego cukru na glukozę. Może on również wpływać na same leki na cukrzycę, dlatego w przypadku osób chorujących na cukrzycę spożycie awokado powinno być monitorowane przez lekarza.

3. Awokado jako zdrowy zamiennik masła.

Dzięki awokado zawdzięczamy redukcję złego cholesterolu LDL i utrzymanie na odpowiednim poziomie dobrego cholesterolu HDL. Zawartość tłuszczów nasyconych zawartych w maśle jest, aż kilkanaście razy wyższa niż w awokado, które zawiera ich minimalne ilości.

4. Awokado na reumatyzm.

Testy przeprowadzone na Uniwersytecie Massachusetts wykazały, że mieszanina olejów sojowych i awokado stymuluje produkcję kolagenu i łagodzi zapalenie stawów, zmniejsza dolegliwości. Zawarty w awokado kwas oleinowy (z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9) ma działanie przeciwzapalne, przez co pomaga w eliminowaniu przyczyny bólu.

5. Reguluje ciśnienie krwi.

Awokado jest bogate w potas. Już jeden owoc zawiera aż 28% naszego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. To ważne, ponieważ potas normalizuje nasze ciśnienie krwi.

6. Afrodyzjak.

Miąższ awokado wzmaga potencję i jest uważany za owoc płodności. Ten niepozorny owoc wyzwala seksualne żądze, poprawia jakość nasienia i pobudza jak mocne espresso, ponieważ awokado jest tłuste, więc w naturalny sposób nagle czujemy przypływ energii i siły. Witamina B6, którą znajdziemy w awokado słynie z tego, że wzmaga produkcję testosteronu u mężczyzn.

źródło:

diarionuevo.com

www.f7dobry.com/6-powodow-potwierdzonych-medycznie-aby-jesc-awokado/#