Nowotwór – objawy
Nowotwory rozwijają się często bez wyraźnych oznak, a pierwsze symptomy bywają niespecyficzne. Jednak organizm potrafi wysyłać sygnały ostrzegawcze, które – jeśli utrzymują się przez dłuższy czas – powinny skłonić nas do wizyty u lekarza. Wczesne wykrycie choroby znacznie zwiększa szanse na skuteczne leczenie.
Do niepokojących objawów należą m.in.:
– pojawienie się i znaczne powiększenie węzłów chłonnych w okolicach szyi, pod pachami i w pachwinach;
– wyraźnie wyczuwalne guzki, zgrubienia i stwardnienia na ciele;
– występowanie bez wyraźnej przyczyny krwawień i zakrzepów;
– podwyższone markery nowotworowe;
– nieprawidłowe wyniki krwi, moczu i kału;
– znaczna utrata wagi ciała;
– brak łaknienia, wymioty, niestrawność lub jadłowstręt;
– przewlekłe osłabienie, senność, nocne poty, częste stany podgorączkowe;
– wielokrotne infekcje wirusowe i bakteryjne;
– problemy z wypróżnianiem (zaparcia, biegunki, wzdęcia, mdłości) oraz zgaga;
– długotrwała chrypka, kaszel, duszności i bóle niewiadomego pochodzenia w różnych częściach ciała;
– kłopoty z oddychaniem i połykaniem pokarmów;
– ciągłe zmęczenie fizyczne i psychiczne, ogólna apatia;
– zmiany skórne;
– uporczywe bóle, zawroty głowy;
– nieuzasadnione lęki, stany rozdrażnienia czy napięcia;
– niechęć do wprowadzania jakichkolwiek zmiany życiowych;
– brak motywacji do robienia rzeczy, które kiedyś sprawiały radość.
Aby choroba nowotworowa rzeczywiście się pojawiła co najmniej kilka z symptomów musi pojawić się w krótkim odstępie czasu. Im więcej objawów, tym prawdopodobieństwo choroby może okazać się większe.
Główne przyczyny
Nasz organizm jest w stanie się leczyć, jednak przeszkodą w powrocie do zdrowia może okazać się życiowa rutyna, która skutecznie oddziałuje na człowieka. Dlatego powodami, dla których choroba nowotworowa może zaatakować organizm są:
– niezbilansowana dieta (nadmiary i niedobory pokarmowe);
– spożywanie warzyw i owoców genetycznie modyfikowanych, posiadających resztki roślinnych herbicydów, pestycydów i nawozów sztucznych;
– konsumpcja wędlin peklowanych rakotwórczym azotanem i azotynem sodu, a także wędzonych w sztucznym płynie wędzarniczym;
– obecność w diecie mięsa zwierząt hodowanych z użyciem tzw. hormonów wzrostu czy antybiotyków;
– niewielka aktywność fizyczna;
– odwodnienie organizmu (powszechne w Polsce);
– palenie tytoniu (również bierne);
– nadmierne spożywanie alkoholu (więcej niż kieliszek dziennie);
– nadwaga, otyłość (sygnałem jest wskaźnik BMI, którego wartość powinna być mniejsza niż 30);
– cukrzyca;
– brak podstawowych, regularnych badań lekarskich;
– przewlekły stres, nerwowy styl życia oraz pesymistyczny sposób myślenia;
– chore dziąsła, jama ustna;
– uwarunkowania genetyczne;
– regularne posiłki poza domem (jadłodajnie, stołówki, restauracje typu fast food);
– nadwrażliwość w obszarze infekcji, stanów zapalnych;
– przewaga samotnego trybu życia oraz brak kontaktu z przyjaciółmi;
– brak prawdziwej miłości fizycznej i psychicznej ze strony najbliższych;
– nadużywanie syntetycznych leków;
– praca na nocnej zmianie;
– nadmierny kontakt z wszelkim sprzętem elektronicznym;
– obecność odpadów i zanieczyszczeń organicznych w domu;
– występowanie licznych pasożytów jelitowych;
– spożywanie wody chlorowanej, fluorowanej i gazowanej, a także surowej wody z kranu zawierającej często pozostałości chemii rolniczej;
– stosowanie w ubiorze wszelkich materiałów syntetycznych;
– używanie w nadmiarze opakowań plastikowych i aluminiowych;
– interakcje z wszelką chemią gospodarczą stosowaną w domu;
– kontakt z benzenami oraz wszelkimi pochodnymi ropy naftowej i węgla;
– obecność wilgoci i pleśni w domu, pracy;
– szkodliwe dezodoranty i kosmetyki;
– nieregularny tryb życia;
– używanie zbyt wielu produktów, których człowiek nie znał w okresie swojej ewolucji.
Im więcej tego typu przyczyn, tym ryzyko zachorowania na nowotwory jest większe.
Rola diety w profilaktyce nowotworowej
Przedstawione poniżej świadome i stosowane regularnie dietetyczne postępowanie profilaktyczne (tzw. „najzdrowsza dieta świata”, zalecana przez WHO, opracowana na bazie diety śródziemnomorskiej i amerykańskiej diety DASH) znacznie poprawia odporność immunologiczną, a przez to zmniejsza stany zapalne organizmu i ryzyko zachorowania na wiele ciężkich chorób (rak, układ krążenia, otyłość, cukrzyca, stawy, reumatyzm, itp.), a w dodatku znacząco przedłuża życie. Oto jej główne założenia:
-
- Spożywaj codziennie dużo (min. 500 g dziennie) rozmaitych, roślinnych produktów przeciwzapalnych i odpornościowych, takich jak: rozmaite, w miarę surowe lub gotowane al dente, organiczne warzywa zielone i kolorowe oraz ostre przyprawy (jeśli nie występują uczulenia). Najlepiej, aby pochodziły z upraw ekologicznych.
- Jedz regularnie dużo (ok. 300 g dziennie) owoców takich jak: mniej słodkie owoce jagodowe (jagody czarne, maliny, jeżyny, porzeczki, aronia, borówki), jabłka, wiśnie, gruszki, śliwki oraz cytrusy, ciemne winogrona, czarny bez, granaty, żurawina, brzoskwinie, mango, awokado, banany, rodzynki, orzechy, siemię lniane, migdały pestki, arbuzy, dynie.
- Wyeliminuj lub ograniczaj ilość żywności wysoko przetworzonej (tłuszcze trans, produkty smażone, pieczone, grillowane, długo gotowane, konserwowane, sztucznie kwaszone, rafinowane, czyli zbyt oczyszczone, itp.).
- Ogranicz w diecie zdecydowanie, bardzo szkodliwy cukier, syropy, słodziki i wszelkie słodycze oraz przeróżne słodkie ciasta (rak żywi się przede wszystkim cukrem).
- Wyeliminuj także produkty z białej mąki pszennej (najczęściej modyfikowanej i posiadającej najwięcej glutenu przetwarzanego potem na cukier) oraz biały ryż, kukurydzę, produkty GMO, a także wszechobecną i szkodliwą sól.
- Jedz żytnie pieczywo razowe z ciemnej mąki nieoczyszczonej (tej z plewami i otrębami), pełno i wieloziarnistej, na zakwasie oraz wszelkie kasze, płatki owsiane górskie, jaglane i ryżowe, brązowy ryż.
- Wystrzegaj się tłustego mięsa (wieprzowe, wołowe, baranie) i wędlin oraz sklepowych przetworów mięsnych, czyli staraj się jeść mięsa chude (70-100 g dziennie) np. z królika, dziczyzny, jagnięciny, kozy, indyka oraz ze zwierząt żyjących na wolnych wybiegach, czyli wypasanych na pastwiskach, a także jedz jajka (1 dziennie); spożywaj także 2 razy w tygodniu ryby morskie i pij płynny tran (1-2 łyżek dziennie).
- Staraj się nie jeść mięsa zwierząt hodowanych przemysłowo (na hormonach wzrostu, antybiotykach i lekach zwierzęcych).
- Unikaj tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych z pierwszego tłoczenia na zimno (oleje z oliwek, rzepak, olej lniany, olej z pestek dyni), w ilości 40-50 g dziennie.
- Wystrzegaj się tłuszczów trans, tłuszczów piekarniczych, rafinowanych i margaryny.
- Pij 2-3 litrów dziennie płynów (domowe soki i przeciery, niegazowana woda, zielona herbata, kawa ziarnista, chude mleko, jogurt, kompot, zupa i dobrze skomponowane ziółka (unikaj jednak wszelkich gazowanych i słodkich napojów sklepowych, a także wszelkiego alkoholu).
- Spożywaj regularnie 2-3 główne posiłki i 3 przekąski roślinne dziennie, ale jedz powoli (każdy kęs przegryź przed połknięciem ok. 30 razy) oraz ograniczaj wielkość porcji, nie podjadaj i jedz tylko do około 80 proc. nasycenia.
- Nie spożywaj żadnych fast i junk foodów oraz produktów instant w proszku, czyli śmieciowego jedzenia, a także wszelkich wzmacniaczy smaku.
- Stanowczo wyeliminuj wszystkie używki takie jak palenie wszelkiego rodzaju tytoniu, spożywanie alkoholu i płynów energetyzujących, a tym bardziej zażywanie narkotyków.
- Trzymaj się raczej z daleka od jedzenia poza domem (bo nigdy nie wiesz co zawiera). Unikaj także gotowych produktów (sałatek, przetworów garmażeryjnych, innych gotowych potraw, itp.) sprzedawanych w supermarketach, sklepach i przydrożnych kioskach.
- Spożywaj w sposób uzupełniający i umiarkowany różne suplementy diety (witaminy i minerały), gdyż dzisiejsze rośliny spożywcze uprawiane na silnie wyjałowionym i wyeksploatowanym gruncie mają ich wyjątkowo mało.
- W razie otyłości schudnij, po czym nie wracaj do poprzedniej diety (bo pojawi się od razu efekt jo-jo), czyli staraj się utrzymywać wagę ciała w granicach BMI 25-29. W tym celu stosuj tę dietę, czyli najzdrowszą dietę świata, bazującą głównie na produktach roślinnych.
- Pamiętaj o tym, że nie ma w odchudzaniu „drogi na skróty”. Oprócz koniecznych ilościowych i jakościowych ograniczeń dietetycznych, o których mowa powyżej, z diet odchudzających można polecić dietę przerywaną typu 7/17 polegającą na tym, że jemy zawsze regularnie umiarkowane, zdrowe posiłki tylko w okienku jedzeniowym, czyli w okresie pierwszych 7 godzin (np. od 9.00–16.00), a w następnych godzinach już niczego nie spożywamy poza zdrowymi płynami (można także złagodzić tę dietę do wariantu 8/16, ale jest wtedy nieco mniej skuteczna). Z innych diet przerywanych i odchudzających polecana jest dieta 5/2 polegająca na tym, że przez 5 kolejnych dni w tygodniu, je się w miarę normalnie, a przez 2 dni pości, pijąc tylko wyżej wymienione, zdrowe płyny.
- Nie nadużywaj wszelkich chemicznych leków (max 5 dziennie), ponieważ, każdy lek „Na jedno pomoże, a na drugie zaszkodzi”.
Widzimy zatem, że staropolskie przysłowie mówiło już dawno, iż „Odżywianie musi mieć sześć „U”, to znaczy, że powinno być: Uświadomione, Urozmaicone, Umiarkowane, Uregulowane, Umilone i Użyteczne.
Druga część artykułu jest dostępna pod linkiem: O zdrowiu i profilaktyce profesor Bieniok cz.II – GlosSeniora.pl