Za niespełna dwa tygodnie odbędzie się Ogólnopolska Konferencja Apiterapii organizowana przez Fundację Po Zdrowie Do Natury we współpracy z Polską Fundacją Apiterapii i Akademią Nauk Stosowanych w Nowym Sączu. Szereg specjalistów, naukowców i miłośników naturalnych metod wspomagania zdrowia zgromadzi się w Miodowej Klinice w Kamiannej już 19 października o godzinie 9. Wydarzenie zostało objęte patronatem medialnym Głosu Seniora.
O apiterapii i jesiennej ziołowej aptece seniora pisaliśmy na łamach naszego portalu. Materiały znajdują się pod linkami: https://glosseniora.pl/2024/10/02/jesienna-ziolowa-apteka-seniora-zdrowie-na-wyciagniecie-reki/ oraz https://glosseniora.pl/2024/09/11/apiterapia-naturalna-droga-do-zdrowia/. Coraz więcej osób dostrzega zalety płynące z leczenia chorób produktami pszczelimi. Nie dziwią więc wydarzenia, które podejmują temat na szeroką skalę. Jednym z nich jest Ogólnopolska Konferencja Apiterapii w Kamiannej.
Ogólnopolska Konferencja Apiterapii – program
Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału w konferencji. Warto zapoznać się również z programem wydarzenia:
9.00–9.30 otwarcie konferencji i wystąpienie zaproszonych gości
9.30–10.00 wykład – prof. Artur Stojko „Wykorzystanie produktów pszczelich we współczesnej medycynie”
10.00–10.30 wykład – prof. Paweł Ramos „Zastosowanie wybranych technik analitycznych do oceny wpływu podwyższonej temperatury na miody odmianowe”
10.30–11.00 wykład – prof. Agata Kabała-Dzik „Nowe spojrzenie na apiterapię: produkty pszczele w profilaktyce nowotworowej”
11.00–11.30 przerwa na kawę
11.30–12.00 wykład – dr hab. Joanna Jaworska „Spektroskopia Magnetycznego Rezonansu Jądrowego – możliwości zastosowania w analizie żywności, w tym analizie miodów odmianowych”
12.00–12.30 wykład – dr Piotr Brukiewicz „Zastosowanie standaryzowanego ekstraktu z zasklepu czerwiowego w leczeniu ran oparzeniowych – obserwacje doświadczalne”
12.30–13.00 wykład – dr Julieta Kozłowska-Staniczek „Wykorzystanie testów neuropsychologicznych w analizie epidemiologicznej stosowania Sepolu”
13.00–13.30 przerwa na kawę
13.30–14.00 wykład – prof. ANS dr hab. inż. Renata Francik „Związki bioaktywne wpływające na potencjał terapeutyczny miodu”
14.00–14.30 wykład – mgr inż. Marek Zborowski „Miód jako komponent produktów spożywczych – zastosowanie w projektowaniu żywności oraz dietetyce”
14.30 dyskusja i zakończenie konferencji