Czemu warto jeść żurawinę? Okazuje się, że te czerwone owoce są bogatym źródłem przynajmniej kilku witamin. Dzięki nim można więc w przyjemny sposób przysporzyć organizmowi ważnych składników. Sama żurawina posiada też ciekawe właściwości kulinarne. Coraz częściej łączy się przetwory zrobione z niej z mięsem. Co jeszcze warto wiedzieć o żurawinie?
Żurawina może być cennym uzupełnieniem diety. Można ją przy tym stosować w różnych formach. Bardzo dobra jest tu zdrowa żurawina suszona bez cukru, ale można też korzystać z soku lub dżemu. W każdym przypadku owoce tej rośliny posiadają cenne właściwości prozdrowotne. Chodzi zwłaszcza o dużą zawartość witamin. Dlaczego jeszcze warto spożywać żurawinę?
Jaką żurawinę warto jeść?
Jaką żurawinę warto jeść? Spożywanie owoców w postaci surowej jest trudne, bo posiadają one cierpki smak. Z tego względu najczęściej wykorzystywane są w postaci przetworów lub suszonej. W ostatnim przypadku warto, aby podobnie jak np. rodzynki Thompson, owoce były świeże, niesiarkowane i przechowywane w dobrych warunkach. Bardzo wiele zależy właśnie od ich jakości.
Żurawina może być dość kaloryczna. Z drugiej strony spożywa się ją raczej w ograniczonych ilościach. W każdym razie jej kaloryczność jest mniej istotna od cennego wpływu na ludzki organizm. Jeśli nie chcemy dostarczać organizmowi zbyt wielu kalorii, to w przypadku owoców suszonych musimy wybierać te, które nie są traktowane cukrem w celu lepszej konserwacji produktu. Co do zasady żurawina suszona jest jednak o wiele bardziej kaloryczna od świeżej:
- żurawina świeża posiada ok. 46 kcal w 100 g produktu;
- owoce suszone w wyniku odciągnięcia wody i koncentracji miąższu mają zaś nawet 330 kcal w 100 g produktu.
Jakie zalety ma żurawina?
Zalety żurawiny wynikają z obecności w jej składzie wielu substancji cennych dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim chodzi o potrzebne witaminy, sole mineralne i związki aktywne. Do najcenniejszych substancji zawartych w żurawinie należą:
- błonnik;
- tanina;
- witamina C;
- witamina A;
- witaminy B1 i B2;
- magnez;
- żelazo;
- fosfor;
- potas.
Obecność tych substancji sprawia, że żurawina może być spożywana z myślą o profilaktyce niektórych chorób lub po to, by dostarczyć organizmowi witamin niezbędnych dla prawidłowego rozwoju. Najczęściej wskazuje się, że owoce tej rośliny doskonale działają na układ moczowy. Nie jest to jednak jedyna pozytywna konsekwencja ich spożywania.
Dodatkowo żurawina korzystnie oddziałuje w przypadku leczenia dróg oddechowych. Działa odkażająco na jamę ustną i gardło. Warto spożywać ją wtedy, gdy jest się chorym na grypę lub przeziębionym. Badania dowiodły również tego, że żurawina powoduje hamowanie rozwoju komórek nowotworowych.
Zastosowanie żurawiny przy infekcjach dróg moczowych
Najczęściej wymienia się jednak pozytywny wpływ żurawiny w walce z chorobami dróg moczowych. Na czym polega jej cenny wpływ? Posiada ona działanie moczopędne, pobudzając do pracy nerki. Dodatkowo ma oddziaływanie przeciwzapalne i odkażające.