Imbir. U jednych często gości w domu, inni nie wiedzą jak go stosować. Wyśmienicie aromatyzuje herbatę, podnosi walory smakowe gotowanych i smażonych potraw, a wszelkim słodkim wypiekom dodaje pazura. Można go jeść na surowo, w całości, w wersji startej, marynowanej czy suszonej. Ma ok. 140 odmian. Nigdy nie traci swojego smaku i zapachu, a jego właściwości zdrowotne znane są od pokoleń.
Imbir nigdy nie jest spożywany jednorazowo w wielkiej ilości. W 100 gramach kłącza znajduje się około 80 kalorii. Jego wersja marynowana w cukrze, będzie natomiast bardziej kaloryczna. Głównymi składnikami odżywczymi są oleożywica i olejki eteryczne. Zawartość oleożywicy w imbirze waha się procentowo: od 3% do 11%. Olejki eteryczne stanowią od 0,2% do 3%. Te stężenia zależą od rodzaju imbiru, podobnie skład olejków różni się w zależności od odmiany gatunkowej. Znajdują się w nim takie związki, jak zingiberen (odpowiedzialny za zapach), kurkumen i b-bisabolen. To głównie olejki powodują, że imbir ma szereg właściwości zdrowotnych.
Imbir pomoże nam w walce z mdłościami i niestrawnością – nawet w ostrych przypadkach. Badania dowodzą, że jest również bezpieczny dla kobiet w pierwszym trymestrze ciąży. Wskazano, że 1,1 do 1,5 grama imbiru dziennie zmniejsza różne symptomy mdłości. Używa się go w celu pokonania choroby morskiej i choroby lokomocyjnej. Stosują go również pacjenci onkologiczni, chcący złagodzić dolegliwości uboczne chemioterapii. Imbir działa też świetnie na niestrawność, ponieważ przyśpiesza trawienie.
To świetny środek przeciwzapalny – z tego bardzo dobrze znany jest nam imbir. Jego działanie porównuje się do działania aspiryny. Może złagodzić bóle i gorączkę, hamuje rozwój i namnażanie się bakterii, wirusów oraz grzybów. Często stosuje się go w formie terapii wspomagającej leczenie przeziębień, bólu gardła, grypy – również ze względu na jego właściwości rozgrzewające. W przypadku pogorszenia stanu zdrowia zaleca się picie herbaty z dodatkiem miodu i imbiru.
Imbir sprzyja w walce z odchudzaniem ze względu na jego właściwości żółciopędne, poprawiające perystaltykę jelit oraz trawienie. Picie imbiru z wodą może hamować ochotę na słodkie i słone przekąski. Co więcej, rozgrzewające działanie imbiru wpływa na poprawę metabolizmu. Znacznie szybciej spalamy kalorie. Według badań imbir przyczynia się do obniżenia cukru we krwi oraz może regulować poziom cholesterolu (zwłaszcza frakcji LDL tzw. zły cholesterol; jego działanie porównywalne jest do działania leków obniżających poziom cholesterolu). W swoim składzie zawiera dużo potasu, cynku, magnezu i żelaza. Znajdziemy też w nim znaczne ilości witaminy C, witaminy E i witamin z grupy B.
Przepis na idealną i prostą herbatę z imbirem:
Do wrzącej wody wrzucamy torebkę czarnej herbaty lub dwie łyżeczki liści czarnej herbaty, dodajemy łyżeczkę startego imbiru. Trzymamy pod przykryciem przez kilka minut. Następnie przy użyciu sitka przelewamy herbatę do innego naczynia, pozbywając się liści oraz startego imbiru. Dosładzamy miodem.