Głos Seniora:

ogólnopolski magazyn skierowany do seniorów.

Polak NieNaŻarty - recenzja książki

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole i ten wyjątkowy moment, kiedy chcemy uszczęśliwić najbliższych (rodzinę, przyjaciół, sąsiadów), ofiarując im wymarzone prezenty. Nie od dzisiaj wiadomo, że na prezent idealnie nadają się książki: przyrodnicze, podróżnicze, kryminały, a przede wszystkim kulinarne. Bo czy znacie kogoś, kto nie lubi smacznej, polskiej kuchni — świeżego, pachnącego chleba, parującego rosołu, czy soczystego schabowego?

Jakie dania Wy najczęściej przygotowujecie w swoim domu? Może jesteście ze Śląska i uwielbiacie karminadle, a może z Wielkopolski i często przygotowujecie pyry z gzikiem. Aż ślinka cieknie na samą myśl o smacznej, regionalnej kuchni polskiej. Od jakiegoś już czasu moda na gotowanie stale rośnie — wszystko poprzez coraz chętniej oglądane kulinarne programy, takie jak: Okrasa łamie przepisy, Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler, czy zniesione już z anteny Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Na fali tej mody powstaje całe mnóstwo książek kulinarnych — lepszych i gorszych. Zdecydowanie jedną z lepszych jest pozycja wydana przez Gosię Molską pod tytułem: Polak NieNaŻarty. Być może znacie Państwo Gosię Molską z licznych programów kulinarnych, których była (lub jest) twarzą. Pojawiała się, jako jurorka, chociażby w pierwszej edycji programu Bake Off — Ale Ciacho, w którym oceniała wypieki przygotowywane przez uczestników show; regularnie gotuje również w emitowanym na antenie TVP2 Pytaniu na śniadanie. Książka Gosi Molskiej Polak NieNaŻarty to podróż kulinarna po wszystkich regionach Polski. Autorka zabiera czytelnika między innymi: w Góry, na Lubelszczyznę, na Mazowsze i Kurpie. W ciekawy sposób opowiada o historii kulinarnej tych regionów, a na zakończenie ma dla czytelnika garść smacznych, tradycyjnych przepisów. Po pierwsze przepisy są proste i sprawdzone, autorka często zdradza skąd pochodzi dana receptura i dlaczego jest tak smaczna. Po drugie towarzyszą im piękne zdjęcia, które tylko wzmagają apetyt. I wreszcie po trzecie, to nie są tylko przepisy, często wzbogacone są one krótkimi anegdotami lub historiami związanymi z danym przepisem. Zapewne zastanawiacie się, co takiego jest wyjątkowego w książce Gosi Molskiej, przecież przepisy znajdziemy w każdej kulinarnej pozycji. Autorka wzbogaciła swoją książkę o najróżniejsze opowieści, dotyczące szeroko pojętej kuchni. Znajdziemy tutaj, chociażby kalendarium kuchni polskiej, z którego dowiemy się, że w Warszawie otwarto pierwszą na świecie izbę wytrzeźwień, a hodowla uwielbianego przez nas ziemniaka rozpoczęła się dopiero w 1750 roku za sprawą osadników z Saksonii. Ale to nie wszystko. Książka obfituje również w zestawienia i wyliczenia: najpopularniejszych programów kulinarnych, celebrytów, którzy kształtują smaki polaków, a także polskich produktów regionalnych, którym przyznano znak Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Polak NieNaŻarty to swoiste kompendium wiedzy o polskich smakach i kulturze kulinarnej — przeczytamy tutaj o pszczelarstwie, cukiernictwie, tradycji rybackiej, najpyszniejszym rodzimym pieczywie i nie tylko. Wszystko to obfituje w ciekawe ilustracje, nietuzinkowe opisy, pełne poczucia humoru, a także najróżniejsze zestawienia liczbowe, które oddają Polskie upodobania kulinarne. Ile jaj zjadamy rocznie? Jak często sięgamy po wieprzowinę? Jak przygotować idealny stek? Gosia Molska w książce Polak NieNaŻarty udzieli odpowiedzi na wszystkie wasze pytania. Co więcej, pozycja ta idealnie nadaje się na prezent dzięki pięknej szacie graficznej, niecodziennym zdjęciom oraz ilustracjom, a także grubej oprawie.

Zobacz również