• 9 listopada 2025 07:32

OSTATNIA SZANSA NA POMIDOROWE PRZETWORY

paź 8, 2025

Sezon na pomidory się kończy, zatem mamy ostatnie dni na zakupy i pomidorowe przetwory. Dzięki nim możemy w zimie    i na wiosnę pić sok, jeść keczup czy naturalną pyszną pożywną zupę. Gdzie je kupić ? Głos Seniora poleca polskie pomidory kupione od seniora na targu czy kleparzu. Wspierajmy Srebrnych Przedsiębiorców!

Poniżej znajdziecie opis mocy i przepis na naturalny, zdrowy sok pomidorowy naszej ambasadorki Grażyny Tworek.

Warzywo czy owoc?

Z botanicznego punktu widzenia pomidor to owoc, ponieważ rozwija się z jajnika kwiatowego i zawiera nasiona wewnątrz. Jednak w codziennym języku określamy go mianem warzywa. Dzieje się tak, ponieważ pomidora spożywamy jako dodatek do dań, a nie w całości, jak jabłko czy gruszkę. Takie zastosowanie w kuchni sprawiło, że pomidor stał się warzywem. Pomidory są smaczne, niskokaloryczne i zdrowe.

Wartości odżywcze w pomidorach

Pomidory mają dużo witamin i minerałów:

·       Likopen – redukuje ryzyko chorób serca i niektórych rodzajów nowotworów, wspiera zdrowie skóry i oczu, silny przeciwutleniacz, mający ogromne znaczenie w profilaktyce nowotworów, w tym raku szyjki macicy i prostaty.

·       Błonnik – wspomaga zdrowie układu pokarmowego, regulując trawienie i poprawiając perystaltykę jelit.

·       Potas – wpływa pozytywnie na pracę serca i pozostałych mięśni, pomaga regulować ciśnienie krwi.

·       Miedź – chroni przed osteoporozą, zwiększa odporność, wpływa na dobrą pracę mózgu; poprawia elastyczność                  i jędrność skóry.

·       Witamina C – poprawia odporność, razem z miedzią wspomaga tworzenie kolagenu, a także przyspiesza proces                   gojenia się wszelkich ran

·       Witamina A – wpływa pozytywnie na wzrok, wzmacnia włosy i paznokcie.

·       Witaminy z grupy B – pozytywnie wpływają na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi.

·       Witamina K – reguluje krzepliwość krwi w organizmie.

Pomidory mają korzystny wpływ na naszą urodę. Dzięki zawartości antyoksydantów i witamin mogą przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia się skóry, a także do poprawienia elastyczności włosów i paznokci. Warto wiedzieć o tym, by unikać jedzenia ich rano na czczo – substancje w nich zawarte podwyższają poziom kwasu żołądkowego, co może wiązać się ze zgagą i innymi przykrymi dolegliwościami. Pomidory są powszechnie spożywane na całym świecie, są niezwykle popularne w diecie śródziemnomorskiej, określanej jako najzdrowszą dietę świata,  mając wiele cennych składników odżywczych wpływających na nasze zdrowie.

Przepis na sok z pomidorów

      1. Umyte pomidory, obrane z szypułek i ze skórki, wkładamy do garnka z odrobiną soli kłodawskiej.
      2. Prażymy na wolnym ogniu około godziny.
      3. Następnie otrzymany sok zblendować i gorący wlać do czystych słoików, wcześniej dodatkowo zdezynfekowanych kilkoma kropelkami czystego alkoholu.
      4. Zakręcamy wcześniej wyparzonym wieczkiem i zdezynfekowanym także kropelkami czystego alkoholu.

     

    Tak przygotowany sok jest gotowy do picia lub zrobienia zupy pomidorowej. Nadaje się do przechowywania przez cały rok do następnego zbioru. Smacznego!

    Przejdź do treści