• 2 listopada 2024 21:09

Recepty naturalnego samoleczenia ciała i duszy – nowa książka profesora Henryka Bienioka

paź 3, 2024 #Senior, #seniorzy

Prof. zw. dr hab. Henryk Bieniok ma 85 lat i jest autorem 45 publikacji. O jego książce Zdrowie i długowieczność, czyli naturalne metody samoleczenia pisaliśmy w 65 numerze Głosu Seniora. Profesor Bieniok to uznany autorytet z zakresu zarządzania samym sobą i własnym zdrowiem. Jest popularyzatorem wiedzy o medycynie naturalnej, a także profesorem honoris causa Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach. Dziś prezentujemy jego najnowszą publikację pt. Recepty naturalnego samoleczenia ciała i duszy.

Książka liczy 440 stron i jest kopalnią wiedzy na temat zaleceń dotyczących wielu chorób. Można ją zakupić w wielu księgarniach internetowych.

Poniżej fragmenty przesłane od autora, które stanowią sedno przekazu.

ELEMENTARZ KREOWANIA ZDROWIA

Przedstawione postępowanie profilaktyczne znakomicie poprawia odporność immunologiczną, a przez to zmniejsza stany zapalne organizmu i ryzyko zachorowania na wiele ciężkich chorób (serce, rak, otyłość, stawy, itp., a w dodatku znacząco przedłuża życie.

1. Spożywaj dużo (min. 500 g dz.) rozmaitych, roślinnych produktów przeciwzapalnych (błonnik), takich jak : w miarę surowe organiczne warzywa zielone i kolorowe, mniej słodkie owoce, orzechy, arbuzy, migdały i pestki oraz ostre przyprawy.

2. Pij 2-3 litrów dz. płynów (domowe soki i koktajle, niegazowana woda, zielona herbata, naturalne mleko, kompot, zupa i dobrze skomponowane ziółka (unikaj jednak wszelkich gazowanych i słodkich napojów sklepowych).

3. Ogranicz w diecie zdecydowanie cukier, syropy i wszelkie słodycze, produkty z białej pszenicznej mąki, białego ryżu, kukurydzy, produktów GMO, a także soli.

4. Unikaj tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych z pierwszego tłoczenia na zimno.

5. Wyeliminuj lub ogranicz ilość żywności wysoko przetworzonej (tłuszcze trans, produkty smażone, pieczone, grillowane, długo gotowane, konserwowane, itp.).

6. Wystrzegaj się tłustego mięsa i wszelkich wędlin oraz sklepowych przetworów mięsnych, czyli staraj się jeść chude mięso (70–100 g dz.) z dziczyzny oraz ze zwierząt żyjących na wolnych wybiegach, czyli wypasanych na pastwiskach, a także jedz ryby i jajka (1–2 dz.).

7 Stanowczo wyeliminuj używki takie jak palenie wszelkiego rodzaju tytoniu, spożywanie alkoholu i płynów energetyzujących, a tym bardziej zażywanie narkotyków.

8.Trzymaj się raczej z daleka od jedzenia poza domem (nigdy nie wiesz co konkretnie zawiera).

9. Nie spożywaj żadnych fast i junk foodów.

10. Spożywaj w sposób umiarkowany i uzupełniający, minerały i suplementy diety, ponieważ dzisiejsze rośliny i produkty spożywcze mają ich wyjątkowo mało.

11. Spożywaj 3 główne posiłki i 3 roślinne przekąski dz., ale powoli (każdy kęs przegryź 30 razy oraz ograniczaj wielkość porcji, nie podjadaj i jedz tylko do około 80 proc. nasycenia.

12. Stosuj regularnie dietę 8/16 (8-godzinne okienko spożywcze oraz 16-godzinna przerwa) lub nieco mniej skuteczną dietę 9/15 albo 5/2 (kolejno przez pięć dni w tygodniu jedz normalnie, a przez 2 dni stosuj post i pij dużo zdrowych płynów).

13. W razie otyłości schudnij, po czym nie wracaj do poprzedniej diety (bo pojawi się jo-jo), czyli staraj się utrzymywać wagę ciała w granicach BMI 25 – 28. W tym celu stosuj dietę śródziemnomorską, czyli najzdrowszą dietę świata, bazującą głównie na produktach roślinnych.

14. Zdecydowanie poprawiaj aktywność fizyczną (codzienna 30 min. gimnastyka poranna lub joga oraz ruch w granicach 7–10 tys. kroków ); rób to stopniowo, regularnie i z umiarem.

15. Śpij regularnie 7–8 godzin i walcz z bezsennością.

16. Zdecydowanie unikaj toksyn środowiskowych, tzn. wszelkich chemikaliów, metali ciężkich, tworzyw sztucznych, pleśni, pestycydów, dymów, oparów, wyziewów, gazów, smogu, elektrosmogu, promieniowania elektromagnetycznego i nadmiaru leków.

17. Walcz ze stresem (zwłaszcza przewlekłym i tym, na który nie masz wpływu) oraz licznymi napięciami psychicznymi.

18. Bądź generalnie człowiekiem pracowitym, pogodnym, dobroczynnym i przyjacielskim.

19. Ograniczaj infekcje pasożytnicze organizmu poprzez stosowanie okresowych detoksykacji.

20. Utrzymuj zdrowe relacje z naturą i produktami naturalnymi (np. las, góry, słońce – 30 min. dz.).

ELEMENTARZ MĄDREGO, SKUTECZNEGO !!! ODCHUDZANIA

1. Zdaj sobie wreszcie sprawę z tego, że najważniejszym celem odchudzania jest nie tylko utrata wagi, ale przede wszystkim zmniejszenie ryzyka zachorowania na najgorsze choroby, w tym także na choroby serca i krążenia, nowotwory, cukrzycę, choroby stawów oraz bardzo wiele innych chorób skracających życie, których sobie nawet nie wyobrażasz.

2. Każdy głupi potrafi rozpocząć odchudzanie, ale tylko mądry, zdyscyplinowany i cierpliwy człowiek umie je doprowadzić do skutecznego końca (Bernard Shaw).

3. Mądre odchudzanie zaczyna się w głowie, więc musi posiadać ujemny bilans kaloryczny (rzędu minus 400, lub 600 kcal dz.), wymagający jednak autentycznej dyscypliny i wytrwałości.

4. Staropolskie przysłowie mówi, że każda dieta musi mieć sześć U, to znaczy powinna być: Uświadomiona, Umiarkowanie Oszczędna, Urozmaicona, Uregulowana, Umilona i Użyteczna.

5. Prawdziwym powodem otyłości jest wręcz narkotyczne uzależnienie od niezdrowych , chociaż smacznych produktów, które w istocie nie posiadają prawie żadnych walorów zdrowotnych.

6. Środkiem zmniejszenia wagi ciała jest zatem trwałe wyeliminowanie z diety najbardziej szkodliwych produktów takich jak kolejno: cukier, syropy, wszelkie słodycze, ciasta, ciasteczka, biała pszenna mąka, tłuszcze zwierzęce, wszelkie, tłuste mięsa, wędliny, sól oraz produkty wysoko i termicznie przetworzone, a także wszelkie fast i junk foody czy nadmiar leków.

7. Najlepszą dietą jest dieta warzywno-owocowa, stanowiąca ok. 80 proc. całej diety. W związku z tym powinna zawierać min. 500 g dz. zielonych i kolorowych produktów roślinnych oraz najwyżej 70 g chudego mięsa, ewent. chude ryby, jajka (1-2 dz.) i kasze z pełnego ziarna.

8. Należy unikać wszelkich słodkich i gazowanych soków sklepowych, jednak ilość płynów powinna wynosić ok. 2-3 litrów dziennie (woda niegaz., zupa, kompot, herbata ziel., ziółka, itp.).

9. Stanowczo ograniczyć jedzenie posiłków poza domem, ponieważ zawierają najczęściej wiele niezdrowych, a nawet przeterminowanych składników pokarmowych.

10. Zdecydowanie zmniejszyć wielkość spożywanych porcji stosując dietę JP (Jedz Połowę tego co przedtem, ponieważ, jak mówi przysłowie „ Zdrowszy niedojodek niż przejodek”).

11. Jeść powoli, czyli każdy kęs jedzenia staraj się pogryźć co najmniej 30 razy przed jego przełknięciem, a poza tym jedz tylko do 80 proc. nasycenia.

12. Z diet odchudzających polecana jest dieta typu 8/16 polegająca na tym, że jemy regularnie umiarkowane, zdrowe posiłki tylko w okienku jedzeniowym czyli w okresie pierwszych 8 godzin (np. od 8.00 – 16.00), a w następnych godzinach już niczego nie spożywamy poza zdrowymi płynami (można także złagodzić tę dietę do wariantu 9/15, ale jest wtedy nieco mniej skuteczna).

13. W okienku jedzeniowym jedz tylko 3 posiłki główne i 3 roślinne przekąski.

14. Rozpocznij cały proces odchudzania od przeprowadzenia kilkudniowego pełnego detoksu (ale nie częściej niż raz w roku), czyli od pozbycia się z organizmu wszelkich pasożytów, toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.

15. Niezbędnym czynnikiem odchudzania jest znaczące zwiększenie aktywności fizycznej ponieważ bez tego nie jest możliwe żadne odchudzanie.

16. Ruch zastępuje każde lekarstwo, ale żadne lekarstwo nie zastąpi ruchu, dlatego ruch przedłuża życie, a lenistwo je skraca (należy stopniowo dochodzić do min. 5 – 10 tys. kroków dziennie, ponieważ bez ruchu wszelkie odchudzanie jest niemożliwe !!!).

17. Trzeba pamiętać, że odchudzanie nie zaczyna się od zastosowania drastycznej, głodowej diety, ale od głupiego kupowania niezdrowych produktów.

18. Dosyć skuteczna jest także dieta 5:2 polegająca na tym, że przez 5 kolejnych dni w tygodniu stosuje się dietę umiarkowanie !!! normalną, a przez 2 dni pije się wyłącznie zdrowe płyny.

19. Cały proces odchudzania musi być rozsądnie rozłożony w czasie, przy czym ubytek wagi nie może przekraczać 2–3 kg miesięcznie, czyli ok. 30 kg rocznie. Po jego zakończeniu nie można powracać do poprzednich, fatalnych nawyków, ponieważ od razu pojawia się efekt jo-jo, który natychmiast niszczy cały nasz wysiłek (należy jeść potem normalnie to znaczy zgodnie ze zdrowymi normami spożycia – patrz poniższa książka).

20. Wiedz, że tylko po mądrym stosowaniu się do tych zaleceń odchudzanie jest skuteczne.

Skip to content