• 9 grudnia 2024 20:14

Oliwa z oliwek – moc długowieczności

lip 19, 2024

Przyjaciółka „Głosu Seniora”, Elżbieta Kallergi, od lat mieszka na Krecie, gdzie zarządza fabryką oliwy Fabrica Olea. Nie bez powodu zajmuje się produkcją „płynnego złota”. Znana ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych oliwa z oliwek od wieków jest nieodłącznym elementem diety śródziemnomorskiej. Ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, pomaga w walce z chorobami serca, wspiera układ trawienny i poprawia kondycję skóry. Tę wyjątkową oliwę z oliwek, która łączy smak i zdrowie, znajdziesz w naszym sklepie OLIWA Z OLIWEK – MOC DŁUGOWIECZNOŚCI 250 ml – Ryneczek Seniora – Głos Seniora (glosseniora.pl).

Oliwa z oliwek to świetny produkt, który powinniśmy stosować zapobiegawczo przy chorobach cywilizacyjnych. Zawarte w niej składniki działają przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo, zmniejszają stan zapalny wśród osób ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. To zaledwie ułamek dobroczynnych właściwości.

Oliwa z oliwek obowiązkowo dla seniorów

Oliwa z oliwek pomaga zapobiegać występowaniu nowotworów, takich jak rak piersi i prostaty. Działa ochronnie przed chorobami neurodegeneracyjnymi: demencją, chorobą Alzheimera, Parkinsona oraz stwardnieniem rozsianym. Oliwę zaleca się również osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Co więcej, regularne spożycie oliwy z oliwek obniża ciśnienie tętnicze krwi, poprawia pamięć, a także wspiera zdrowie jelit i wątroby. Szczególnie wartościowa jest dla seniorów, gdyż chroni przed osteoporozą oraz chorobami oczu (np. zwyrodnieniem plamki żółtej). Dla osób starszych oliwa z oliwek może być też istotnym środkiem w zapobieganiu chorobom układów: krążenia, nerwowego, odpornościowego i pokarmowego.

Jednakże specjaliści zalecają spożywanie „płynnego złota” w każdym wieku:

– Ze względu na bogactwo składników prozdrowotnych powinna być spożywana przez wszystkich, niezależnie od wieku. Zgodnie z zasadą „lepiej zapobiegać, niż leczyć” należałoby wprowadzić ją już u najmłodszych – mówi Agnieszka Karelus, dietetyczka ze szpitala MSWiA w Krakowie.

Jak stosować?

Oliwa z oliwek wykazuje najlepsze właściwości, kiedy jest spożywana na zimno. Okazuje się, że obróbka termiczna niszczy to, co w niej najbardziej zdrowe. Aby w pełni cieszyć się z jej prozdrowotnych zalet, należy spożywać ok. 30 ml dziennie, czyli 6 łyżeczek.

Zapraszamy do naszego sklepu https://sklep.glosseniora.pl/, gdzie dostaniecie najlepszą oliwę z oliwek z Krety.

Skip to content