Cudowne właściwości ziół

Zioła mają cudowne właściwości. Stosowane rozsądnie i w odpowiedni sposób mogą przysłużyć się do poprawy naszego zdrowia i urody, mogą łagodzić dolegliwości i wpływać korzystnie na nasze samopoczucie, dodawać nam energii i sił witalnych. Dziś Głos Seniora, specjalnie dla swoich czytelników, zebrał garść informacji na temat magicznych właściwości naparów ziołowych z młodego jęczmienia, czerwonej matchy, czystka, dzikiej róży i pokrzywy.

1. Młody jęczmień

Ten intensywnie zielony proszek o zapachu świeżo ściętej trawy posiada wiele cennych właściwości. Wystarczy rozpuścić 1-2 łyżeczki młodego jęczmienia w 200 ml wody, aby otrzymać witaminowy zastrzyk (A, C i witaminy z grupy B) i wzmocnić kondycję swojego organizmu. Młody jęczmień jest doskonały pod kątem profilaktyki zdrowotnej – może nas ustrzec przed chorobami układu krążenia i onkologicznymi. Pomaga również spalić tłuszcz i zachować urodę na dłużej.

2. Czerwona Matcha

Czerwona Matcha to nic innego jak znany wszystkim sproszkowany hibiskus, który jest zdrowotną bombą pod względem właściwości i prawdziwym zastrzykiem witaminy C.  Pomaga kontrolować poziom cholesterolu i obniżać ciśnienie krwi, działa też antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Dodatkowo warto wspomnieć o jego nieocenionej wartości dla każdej kuchennej dekoratorki, ponieważ można go zastosować jako naturalny czerwony barwnik do różnego rodzaju wypieków i potraw.

3. Czystek

W liściach i maleńkich kwiatuszkach czystka kryje się wiele cudownych związków. Wystarczy 2 łyżeczki suszu zalać szklanką gorącej wody, aby cieszyć się całym jego bogactwem. Smakuje wspaniale i na zimno i na ciepło, z miodem, cytryną i miętą, a także bez żadnych dodatków. Antyoksydacyjne  działanie czystka można porównać do tego zielonej herbaty. Pomaga nie tylko oczyścić organizm, ale i wspomaga go w chorobie. Jest przydatny w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych,  grypy i przeziębień.  Wspaniale wzmacnia nasz organizm.

4. Dzika róża

Małe czerwone kuleczki, które rosną na krzewie zwanym dziką róża, a wiosną przemieniają się w przepiękne kwiaty to kolejna bomba witaminy C. Rozgnieciona łyżka suszu, zalana wrzącą wodą to doskonały napar dla zdrowia, szczególnie w okresie chorobowym. Wzmacnia odporność zdecydowanie lepiej niż czarna porzeczka lub cytryna.

5. Pokrzywa

Boli, gdy się ją dotknie, a co gorzej wpadnie w jej siedlisko. Część osób ją wyrywa, traktując jak chwast. Inni zaś pamiętają czasy wojny, gdy robiło się z niej nie tylko napary, ale i pożywne zupy.  Pokrzywa przede wszystkim działa moczopędnie. Oczyści organizm z toksyn, ale i wspomoże organizm np. przy zapaleniach pęcherza. Jest źródłem witamin C, K i B. Zaparza się ją podobnie jak zwykłą herbatę.

Źródło: https://www.krainaherbaty.pl/ziola