Głos Seniora:

ogólnopolski magazyn skierowany do seniorów.

Skandynawia w pigułce

Seniorzy Kazimierzowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Bydgoszczy wzięli udział w wycieczce do Skandynawii. W ciągu czterech dni zwiedzili szwedzkie miasta Ystad i Malmo, Kopenhagę, stolicę Dani oraz Oslo, norweską metropolię.

Do Ystad bydgoszczanie popłynęli promem MF Mazovia. Prom ten może zabrać na pokład 1.000 pasażerów oraz 110 TIR-ów lub ok. 600 samochodów osobowych. Prędkość jednostki wynosi 21 węzłów.

-Zwiedzanie rozpoczęliśmy od szwedzkiego Malmo. Tu mogliśmy podziwiać kościół św. Piotra oraz urokliwą Starówkę. Nasza uwagę przyciągnęły dwie ikony tego miasta :Turning Torso czyli najwyższy budynek mieszkalny w Skandynawii oraz most nad cieśniną Oresund. Wszędzie po drodze demonstrowaliśmy naszą przynależność państwową. Promowaliśmy również Bydgoszcz i Kazimierzowski UTW – mówi z dumą Barbara Piłat.

- Z Malmo do Kopenhagi dojechaliśmy mostem nad cieśniną Oresund. W Kopenhadze zwiedziliśmy Pałac Królewski czyli Amalienborg, Katedrę oraz Plac Ratuszowy. Potem zrobiliśmy sobie obowiązkowe zdjęcia przed duńskimi Syrenkami i pod fontanną Gefion. Fontanna, ta to jeden z tych zabytków, których nie wolno ominąć zwiedzając Kopenhagę. Na zakończenie pobytu w Dani podziwialiśmy zmianę warty pod pałacem królewskim. Następnie zaokrętowaliśmy się na na super luksusowy prom duńskiego armatora DFDS . Czekał nas 17-to godzinny rejs do Oslo– wspomina Krystyna Czerwińska.

- Posiłki na duńskim promie spożywaliśmy w restauracji Seven Seas. Jest tam największy na całym Bałtyku bufet samoobsługowy. Ma kształt podkowy a jego łączna długość wynosi 90 metrów. Specjalnością szefa kuchni są dania skandynawskie. Dla nas największą atrakcją były owoce morza . Wśród nich królowały: raki, krewetki, langusty, mule, czarny kawior, łosoś w trzech postaciach i wędzony tuńczyk. Osobnym tematem było przepyszne pieczywo i kilka rodzajów serów pleśniowych. Były również potrawy tradycyjne takie jak boeuf strogonow, golonka oraz zestawy egzotycznych warzyw i duńskich wędlin. Całość uzupełniały pyszne desery i bogaty wybór owoców z całego świata. Do tych potraw w dowolnych ilościach można było się raczyć kawą, sokami, francuskimi winami i duńskim piwem. Wieczory spędzaliśmy w Night Club Columbus z muzyką na żywo lub w dyskotece Piano Bar. Na zakończenie rejsu ochmistrzyni promu Crown Seaways otrzymała od nas pamiątkowe albumy o naszym regionie –
 dodaje przewodnicząca Rady Słuchaczy KUTW, Bożena Sałacińska.
-W drodze powrotnej przed wejściem na pokład Mazovi, odbyliśmy jeszcze spacer po uroczym Ystad. Podziwialiśmy szachulcową zabudowę z XVI w., kościół Santa Maria Kyrka, Ystad Teater i klasztor Franciszkanów. Na zakończenie wycieczki wręczyliśmy na promie ochmistrzowi Mazovi, Stefanowi Just, upominki od prezydenta Bydgoszczy. Porucznik jest mieszkańcem naszego regionu - wspomina Maria Bąkowska.

- Na zakończenie rejsu każdy uczestnik wycieczki, zorganizowanej przez biuro Polferries, musiał złożyć ślubowanie na wierność Neptunowi. Po tym uroczystym akcie każdy senior otrzymał nowe imię morskie. Następnie nasza pilotka, Alicja Dąbrowa,wręczyła wszystkim KUTW-wiczom ozdobne dyplomy. Poświadczały one fakt przepłynięcie po Bałtyku ponad 1.500 km – opowiada Alina Holka.

Zobacz również